Ziekte van Crohn (chronische darmontsteking, IBD)

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn wordt net als colitis ulcerosa, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD) genoemd. Meestal zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar de ontstekingen komen ook voor in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus.

Meer over

De oorzaak van de darmontsteking is nog niet geheel bekend. Het afweersysteem speelt een grote rol bij deze auto-immuunziekte.

IBD-centrum

IBD is de verzamelnaam van chronische darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Een chronische darmontsteking heeft ingrijpende medische, psychische en sociale gevolgen. Een goede behandelwijze is daarom belangrijk. Het IBD-centrum bestaat uit 3 IBD specialisten en 2 verpleegkundigen die samen met IBD chirurgen u zo optimaal mogelijk behandelen en begeleiden. Hierbij werken zij volgens de landelijke en internationale richtlijnen. Ook heeft het IBD-centrum een goede samenwerking met Amsterdam UMC.

Symptomen

De klachten kunnen verschillen:

  • buikpijn
  • diarree
  • moeheid 

Vaak houdt de ziekte van Crohn zich redelijk rustig (in remissie), maar de klachten kunnen ineens opspelen. Tijdens deze opvlamming ontstaan soms ergere klachten.

Behandelingen

De ziekte van Crohn is niet te genezen, maar wel te behandelen. Dat kan met medicijnen en soms met een operatie. Als u medicijnen krijgt, moet u deze vaak levenslang gebruiken. 

Operatie

Wanneer medicatie niet meer helpt, kunt u meer klachten krijgen. U krijgt dan bijvoorbeeld last van een ernstige vernauwing in de darm als gevolg van littekenweefsel, of als gevolg van ernstige onstekingen fistels, of de vorming van abcessen. Soms lukt het niet om het gebruik van corticosteroïden af te bouwen. Dan is een operatie noodzakelijk. 

Bij aantasting van de dunne darm door de ziekte van Crohn wordt soms een deel van de dunne darm weggehaald. Als er nog maar 50 tot 100 centimeter van de oorspronkelijke 5 meter dunne darm over is, heet dat een 'short bowel syndroom' of een korte darm syndroom of darmfalen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.