Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte door een beet van een teek die is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi. In Nederland is ongeveer 1 op de 5 teken hiermee besmet. De kans om in Nederland de ziekte van Lyme te krijgen na een tekenbeet is ongeveer 3%. De ziekte van Lyme kan 3 huidaandoeningen veroorzaken: Erythema migrans, Borrelia-lymfocytoom en Acrodermatitis chronica atrophicans.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Erythema migrans komt veel voor. Borrelia-lymfocytoom en acrodermatitis chronica atrophicans zijn zeldzamer.

In het begin van de ziekte van Lyme kunt u ook andere klachten krijgen, zoals moeheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn of koorts. In een latere fase van de ziekte kunnen afwijkingen aan de hersenen, de zenuwen, het hart en de gewrichten ontstaan.

Symptomen

Erythema migrans

Een paar dagen tot maanden – maar gemiddeld 2 tot 3 weken – na een tekenbeet ontstaat op de plek van de tekenbeet een rode tot roodblauwe vlek die langzaam groeit. Het midden van de vlek wordt meestal lichter waardoor er een ring ontstaat. Soms blijft de vlek egaal rood. Meestal is er maar 1 vlek, maar er kunnen ook meerdere vlekken of ringen ontstaan. Op het gezicht ontstaat vaak een streep in plaats van een ring. De huid kan jeuken of branden.

Borrelia-lymfocytoom

Het borrelia-lymfocytoom kan een paar maanden na de tekenbeet ontstaan en soms na of in combinatie met erythema migrans. Hierbij ontstaat een pijnloze gladde blauwrode tot paarsrode dikke bobbel in de huid van 1 tot een paar centimeters groot. Bij volwassenen zit deze meestal bij de tepel en bij kinderen vaker aan het oor. De bobbel kan ook zitten op de neus, de balzak (scrotum), de schouders en de bovenarm

Acrodermatitis chronica atrophicans

Acrodermatitis chronica atrophicans uit zich een halfjaar tot meer dan 10 jaar na een tekenbeet. Hierbij ontstaan langzaam huidafwijkingen aan een been of aan een arm die meestal beginnen met een roodblauwe tot paarse verkleuring en een dikkere huid. Het komt het vaakst voor aan de kuiten en enkels. De klachten verergeren langzaam totdat uiteindelijk het been of de arm helemaal verkleurd en dik kan zijn. Zonder behandeling zal de huid na jaren heel dun (atrofisch) worden en niet meer elastisch (rekbaar) zijn. Ook het gevoel in de huid kan dan verminderen of juist pijnlijk worden.

Behandelingen

Bij tijdige behandeling is de ziekte van Lyme goed te genezen met antibiotica. Als behandeling te laat is, kunnen klachten blijven bestaan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.