Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson zorgt dat de spieren in het lichaam verstijven, langzamer reageren of helemaal niet meer kunnen bewegen. Dit komt doordat bepaalde cellen in de hersenstam (substantia nigra) te weinig dopamine aanmaken. Dit is een chemische stof die nodig is om de spieren aan te sturen vanuit de hersenen. De ziekte verloopt bij iedereen anders en is daarom niet altijd goed te voorspellen. Het is een progressieve ziekte en de klachten worden steeds erger.  

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

De ziekte van Parkinson zorgt voor bewegingsproblemen. Dit begint altijd aan 1 kant van het lichaam. U kunt onderstaande problemen krijgen.

  • U moet over elke beweging nadenken.
  • Soms stopt u plotseling met lopen en kunt u moeilijk weer op gang komen.
  • U beweegt trager.
  • U heeft houdingsproblemen.
  • Uw spieren zijn stijf en soms pijnlijk en trillen als u ze niet gebruikt. Dit is het typische beven van mensen met Parkinson.

Onderzoeken

Er is geen specifiek onderzoek op Parkinson vast te stellen. De neuroloog vraagt naar uw klachten en doet neurologische onderzoeken.

Behandelingen

Parkinson is een chronische ziekte en is nog niet te genezen. Er zijn tegenwoordig veel behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Meestal krijgt u medicijnen die het tekort aan dopamine in uw hersenen aanvullen. Als de medicijnen niet meer genoeg helpen, kunt u een hersenoperatie krijgen waarbij u een elektrode in uw hersenen krijgt die de hersencellen stimuleert (neurostimulatie). Dit kalmeert de hersenen waardoor het beven en de spierstijfheid vermindert. Fysiotherapie, logopedie en ergotherapie kan de klachten beperken en u helpen zolang mogelijk zelf dingen te blijven doen. Een diëtist kan u helpen bij uw voedingspatroon.

Verpleegkundig spreekuur voor Parkinson patiënten

Op het verpleegkundig spreekuur voor Parkinson patiënten kunt u terecht bij een Parkinson-verpleegkundige die gespecialiseerd is in de begeleiding van de mensen met deze aandoening. Samen met de neuroloog beoordeelt de Parkinson-verpleegkundige welke begeleiding u nodig heeft en verwijst u als dat nodig is door naar een andere afdeling. Ook verwijzen zij door naar ondersteunende zorg zoals; fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtiek, maatschappelijk werk en eventueel thuiszorg.

U krijgt informatie, adviezen en instructies over de ziekte en de medicatie. Zij helpen u omgaan met de ziekte en informeren u over de praktische gevolgen van Parkinson zoals mobiliteit, slaappatroon, voeding en lichamelijke verzorging. Ook geven zij u informatie over de maatschappelijke en sociale gevolgen zoals werk, sociale contacten en vakanties. U krijgt informatie over vergoedingen, regelingen en het aanvragen van hulpmiddelen. En de Parkinson-verpleegkundige kan u informeren over nieuwe behandelingen en ontwikkelingen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.