Ziekte van Von Willebrand (VWD)

De ziekte van von Willebrand (VWD) is de meest voorkomende erfelijke stollingsstoornis. Door een tekort aan het stollingseiwit Von Willebrand factor (vWF) stolt het bloed moeilijker en houden bloedingen langer aan. De aandoening geeft weinig klachten, maar bij ernstig letsel of chirurgische ingrepen moet hiermee rekening gehouden worden.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking heeft een tekort aan het stollingseiwit vWF. Ongeveer 1 op 1000 mensen hebben daadwerkelijk bloedingen.

Er zijn 3 soorten VWD. Type 1 komt het vaakst voor (75%) en hierbij is het vWF stollingsfactor niveau lager dan normaal. Type 2 komt doordat het vWF eiwit niet goed werkt, waardoor de stollingsactiviteit lager is dan normaal. Type 3 is de meest ernstige, maar ook zeer zeldzame vorm. Hierbij is er helemaal geen stollingseiwit vWF in het bloed aanwezig.

Met een tijdige en goede behandeling en verzorging, is de levensverwachting normaal.

Symptomen

Er kunnen weinig of geen symptomen zijn en het wordt soms toevallig ontdekt bij bloedingen na een ernstig ongeval of een tandheelkundige of chirurgische ingreep. Als er VWD voorkomt in de familie, kan het worden onderzocht.

U kunt ook last hebben van veel bloedingsproblemen, zoals veel langdurende neusbloedingen, overmatige menstruatie en grote blauwe plekken.

Onderzoeken

De arts stelt de diagnose vast met lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek.

Behandelingen

De behandeling hangt af van het soort VWD. Bij een milde vorm is vaak geen behandeling nodig, het vraagt dan alleen oplettendheid bij chirurgische of tandheelkundige ingrepen.

Ernstigere VWD is te behandelen met bepaalde medicijnen die voorkomen dat bloedstolsels oplossen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16