Zonschade plekjes (actinische keratosen)

Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die zijn ontstaan door schade van de zon of de zonnebank en kunnen een begin zijn van huidkanker. Zonschade plekjes ontstaan vooral in het gezicht, op de bovenkant van de handen en delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Pigment in de huid beschermt tegen de invloed van zon. Bij een lichte huid is de kans op zonschade daarom groter. Ook een oudere leeftijd vergroot het risico.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

  • Zonschadeplekjes zitten vooral op het gezicht, de hoofdhuid, de bovenkant van de handen, de onderste helft van de armen en bij vrouwen op het decolleté (de borst).
  • Het zijn ruwe plekjes op de huid met een huidkleurige tot rood of bruine kleur.
  • Ook ontstaan er steeds opnieuw harde schilfers op dezelfde plek.
  • De plekjes variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters.
  • De plekjes zijn eerder voelbaar dan zichtbaar.
  • De plekjes kunnen gevoelig zijn als u ze aanraakt.
  • Vaak zijn er meerdere plekjes.

Onderzoeken

De dermatoloog kan aan de plekjes op uw huid zien of u actinische keratosen heeft. Om andere huidaandoeningen uit te sluiten kan de arts een klein stukje huid wegnemen (biopt) om dit stukje huid te laten onderzoeken. Hiervoor krijgt u een plaatselijke verdoving.

Behandelingen

Zonschadeplekjes zijn te behandelen met een operatie, te bevriezen of met een crème of een gel.

U kunt ook een fotodynamische behandeling krijgen waarbij een speciale lamp de actinische keratosen vernietigt. Hierbij krijgt u eerst een speciale crème die de onrustige cellen gevoelig maakt voor licht. Dit is een pijnlijke behandeling.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.