Zwangerschap en schildklierafwijkingen

De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie), zoals bij de ziekte van Graves. In beide gevallen moeten voor en tijdens de zwangerschap de schildklierhormonen gecontroleerd worden en zo nodig bijgesteld met medicijnen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Voorzorgsmaatregelen voor de zwangerschap

Zowel bij een te snelle als bij een te trage schildklierwerking is het verstandig de waarden van de schildklierhormonen voor de zwangerschap zoveel mogelijk binnen de normale grenzen te houden vanwege de mogelijke effecten. Bij hypothyreoïdie die niet behandeld wordt, is de vruchtbaarheid soms verminderd.

Bij hormonaal onderzoek in verband met stoornissen in de menstruatiecyclus en onvruchtbaarheid zal de arts meestal ook de waarden van de schildklierhormonen bepalen. Bij een behandeling met radioactief jodium mag u het eerste halfjaar niet zwanger worden, omdat deze stof mogelijk schadelijke effecten kan hebben op de ontwikkeling van de baby.

Tijdens de zwangerschap

Bij normale waarden van de schildklierhormonen bestaat er geen verhoogd risico voor de zwangere of voor de baby. Een uitzondering is als er TSI-antistoffen aanwezig zijn: deze kunnen bij de baby al voor de geboorte de schildklier te snel laten werken. Bij schildklierafwijkingen tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat de gynaecoloog, de verloskundige, de huisarts, de internist en de kinderarts samenwerken.

De bevalling

Hypothyreoïdie is geen indicatie voor een medische bevalling, tenzij TSI-antistoffen aanwezig zijn. Hyperthyreoïdie is wel een medische indicatie dus zult u in het ziekenhuis moeten bevallen. Er zal na de geboorte bloed worden afgenomen uit de navelstreng. Ook komt de kinderarts uw pasgeborene onderzoeken.

De ontwikkeling van de schildklier bij de baby

In de eerste 10 tot 12 weken van de zwangerschap is de foetus afhankelijk van het schildklierhormoon van de moeder. Daarna is de schildklier van de baby volledig ontwikkeld en functioneel.

Symptomen

Klachten van een langzaam werkende schildklier

 • moeheid
 • kouwelijkheid
 • een droge huid
 • gewichtstoename
 • ruim bloedverlies bij de menstruatie
 • brokkelige nagels
 • obstipatie
 • haaruitval

Klachten van een te snel werkende schildklier

 • hartkloppingen
 • gewichtsverlies
 • veel transpireren
 • trillende vingers
 • overactiviteit
 • moeheid
 • snelle hartslag

Soms kan een vergrote schildklier in de hals worden gevoeld of gezien.

Onderzoeken

Bij de zwangere vrouw

Vanwege de veranderingen van de hormonen in de zwangerschap krijgt u bij schildklierafwijkingen geregeld bloedonderzoek naar de schildklierhormonen FT4, TSH en soms T3; het liefst de eerste keer zo vroeg mogelijk in de zwangerschap. Daarnaast worden in het begin, en soms ook aan het eind, van de zwangerschap ook de waarden van de antistoffen tegen de schildklier gecontroleerd (TSI-antistoffen), zeker als u de Ziekte van Graves hebt of heeft gehad.

Bij de baby tijdens de zwangerschap

Als in uw bloed TSI-antistoffen aanwezig zijn dan kunnen deze door de placenta (moederkoek) heen. Hierdoor kan de schildklier van de baby te snel werken en kan er een te snelle hartslag (meer dan 160 slagen per minuut) bij de baby ontstaan. Soms wordt dan op de echo een vergrote schildklier (struma) gezien, of groeit de baby minder goed.

Echoscopisch onderzoek

Bij het gebruik van PTU in de zwangerschap zal er afhankelijk van dosering met echoscopie de baby worden gevolgd.

Behandelingen

Hypothyreoïdie

De meeste vrouwen weten al voor de zwangerschap dat hun schildklier te langzaam werkt. Meestal nemen deze vrouwen elke dag het hormoon levothyroxine (Thyrax) in. Tijdens de zwangerschap blijft de behandeling hetzelfde, maar is meestal een hogere dosering nodig, al vroeg in de zwangerschap.

Hyperthyreoïdie

In de zwangerschap wordt hyperthyreoïde altijd met tabletten behandeld. Tijdens de zwangerschap heeft u meestal steeds minder schildklierremmende medicijnen nodig, en aan het eind kunt u soms zelfs helemaal buiten deze tabletten. Omdat PTU de moederkoek passeert wordt de dosering zo laag mogelijk gehouden omdat anders eventueel bij de baby hypothyreoïdie kan ontstaan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde via 036 868 8700.