Zwangerschapsbraken (Hyperemesis gravidarum)

Veel vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van ochtendmisselijkheid en braken. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken van de zwangerschap. Bij sommige vrouwen zijn de klachten echter zo erg dat zij onvoldoende voedsel en vocht kunnen binnenhouden. We spreken dan van zwangerschapsbraken (hyperemesis gravidarum).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Oorzaken

Het is niet duidelijk waarom de ene vrouw wel en de andere geen last krijgt van overmatig braken tijdens de zwangerschap. Wel is bekend dat het zwangerschapshormoon HCG een rol speelt. Ook psychosomatische oorzaken zoals bijvoorbeeld zorgen omtrent het gezin kunnen een rol spelen.

Risicofactoren voor het ontstaan van zwangerschapsbraken

 • Stress.
 • Mola-zwangerschap.
 • Tweelingzwangerschap.
 • Tijdens zwangerschap een hoog gehalte van het hormoon HCG.
 • Een vorige zwangerschap met zwangerschapsbraken.

Gevolgen

Als u onvoldoende voedingsstoffen en vocht binnenkrijgt, kan dit leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en een tekort aan vitaminen en mineralen. Uw lichaam gaat dan zijn reserve energievoorraden gebruiken. Het is belangrijk om ondanks de misselijkheid toch te blijven eten en drinken. Via de voeding krijgt u alle benodigde voedingstoffen binnen zoals energie, eiwitten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen heeft uw lichaam nodig om goed te kunnen functioneren en te zorgen voor een goede ontwikkeling van uw kind.

Op dit moment is het belangrijk dat u dingen probeert te eten die u goed verdraagt en dat deze voedingsmiddelen samen voldoende energie leveren. U mag dus alles eten en drinken waar u trek in heeft. Als het eten weer helemaal goed gaat en de misselijkheid over is, kunt u uw gezonde voedingspatroon weer oppakken. 

Symptomen

 • Extreem veel braken.
 • Geen vocht en voeding binnen kunnen krijgen.
 • Duizeligheid en flauwvallen.
 • Moe en zwak voelen.
 • Pijn in de maagstreek en slokdarm (door het braken).
 • Verminderde urineproductie en/of geconcentreerde urine.
 • Vitaminetekort.
 • Snelle hartslag.
 • Minder elastische huid.

Onderzoeken

Opname in het ziekenhuis

Soms kan zwangerschapsbraken leiden tot opname in het ziekenhuis. Als u uitgedroogd bent krijgt u een infuus. Dit is een slangetje dat in een bloedvat zit op de hand of arm. Via dit infuus krijgt u vocht en medicijnen toegediend. Zo nodig kan er via het infuus medicijnen tegen de misselijkheid worden toegediend. U mag kleine beetjes makkelijk verteerbaar voedsel en drinken nuttigen. Daarna kunt u dit opbouwen als het goed gaat.

Ook worden er onderzoeken uitgevoerd:

 • een echo om tweelingzwangerschap uit te sluiten;
 • bloedonderzoek om onder andere de werking van de schildklier, een verstoorde vochtopname in het lichaam (uitdroging) en de werking van de nieren te controleren.

Behandelingen

Opname ziekenhuis

Als u bent opgenomen in het ziekenhuis mag u na de eerste 24 uur weer rustig aan proberen iets te eten en te drinken. Zolang u niet voldoende vocht kunt innemen en binnenhouden, blijft u het infuus houden. Als het niet lukt om voldoende te eten, kan er worden gekozen om te starten met sondevoeding. Dit is speciale vloeibare voeding die noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Deze voeding wordt per sonde, een slangetje, via de neus direct in de maag of in de dunne darm gebracht.

Naar huis

Als uw lichamelijke conditie het weer toelaat kunt u weer naar huis. De diëtist geeft u voedingsadviezen voor thuis. Als het nodig is kan de drink- of sondevoeding thuis worden voorgezet. Daarnaast wil de arts u nog een keer terug zien. 

Drinkvoeding

Mocht het niet lukken om met de voeding voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen kan er als aanvulling drinkvoeding worden gebruikt. Drinkvoeding is een geconcentreerde vloeibare voeding waar extra calorieën (energie), vitamines en mineralen aan toegevoegd zijn. Kortom alles wat u anders met de normale voeding binnenkrijgt. Er zijn veel verschillende soorten en smaken drinkvoeding. Via de diëtist kunt u een machtiging krijgen om deze flesjes ook (tijdelijk) thuis te blijven gebruiken als ondersteuning naast de normale voeding.

Vitamine suppletie

Tijdens de zwangerschap is een aantal vitamines en mineralen extra belangrijk. Het gaat om de vitamines D en foliumzuur en de mineralen calcium en ijzer. Het is bijna onmogelijk om alleen met goede voeding voldoende vitamine D en foliumzuur binnen te krijgen. Het advies is om hiervoor een supplement te gebruiken. Normaal gesproken zitten alle overige voedingsstoffen voldoende in de basisvoeding, maar omdat er nu gedurende een langere periode niet voldoende gegeten kan worden is het aan te raden een volledige multivitamine voor zwangere te gebruiken om zo toch de minimale hoeveelheid aan vitaminen en mineralen per dag binnen te krijgen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde via 036 868 8700.