Zwemmerseczeem (voetschimmel)

Voetschimmel is een veelvoorkomende besmettelijke huidinfectie bij vooral volwassenen die ontstaat als schimmels de buitenste laag van de huid aantasten. Hierdoor ontstaan schilfering, kloofjes en blaasjes aan de voeten. Ook kan het de nagels aantasten.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Minder vaak komt het voor dat schimmels op andere plaatsen de huid infecteren. Vaak gaat het dan om ringworm waarbij rode schilferende plekken ontstaan die uitbreiden en vanuit het midden vanzelf genezen waardoor een ringvorm ontstaat.

Symptomen

  • Witte schilfering tussen de tenen waarbij soms pijnlijke kloofjes ontstaan (vooral tussen de vierde en vijfde teen).
  • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
  • Jeukende blaasjes die vooral op de voetzolen ontstaan en later kunnen indrogen tot bruine vlekjes of korstjes, waarna de huid afschilfert.
  • Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden.
  • De nagels kunnen geel verkleuren en afbrokkelen (schimmelnagels).

Bij een heftige, acute schimmelinfectie van de voeten kunt u soms ook blaasjes of schilfering aan de handen of onderbenen krijgen. Dit is geen schimmelinfectie en verdwijnt weer als de schimmelinfectie aan de voeten behandeld is.

Onderzoeken

Roodheid, schilfering en blaasjes aan de voeten kunnen ook komen door andere huidaandoeningen. Om voetschimmel vast te stellen neemt de dermatoloog schilfers van de huid of stukjes van de nagels af om te onderzoeken onder microscoop. Ook een kweek van huidschilfers of nagels kan een manier zijn om een diagnose te bepalen.

Behandelingen

Voetschimmel is te behandelen met een crème of poeder met een schimmeldodend of groei remmend middel. Bij uitgebreide infecties en bij schimmelnagels is behandeling nodig met tabletten of capsules.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.