Blindedarmontsteking bij kinderen (appendicitis)
De blindedarm (appendix) zit meestal rechtsonder in de buik waar de dunne darm overgaat in de dikke darm. De blindedarm kan (plotseling) ontsteken. Een blindedarmontsteking kan soms heel heftig zijn en leiden tot een buikvliesontsteking. Wat een blindedarmontsteking veroorzaakt, is niet duidelijk.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Symptomen
Een blindedarmontsteking geeft pijn rechtsonder in de buik. Omdat de lengte en de ligging van de blindedarm niet bij iedereen hetzelfde is, kan de pijn ook middenin of rechtsboven in de buik zitten. Het aanraken en loslaten van de buik, hoesten, lachen en bewegen kan pijn in de buik veroorzaken. De pijn kan de eerste uren vaag blijven en daarna steeds meer verergeren. Bij een blindedarmontsteking heeft uw kind geen zin in eten, voelt zich misselijk en moet soms overgeven. Als uw kind ook een buikvliesontsteking krijgt, kan de hele buik pijn doen.
Onderzoeken
Om een blindedarmontsteking vast te stellen, onderzoekt de arts uw kind lichamelijk.
Behandelingen
Een ontstoken blindedarm kan het beste worden verwijderd. Dit heet een appendectomie en gaat via een kleine snee rechts in de onderbuik of met een kijkoperatie (laparoscopie).
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met De Kinderkliniek via 036 763 00 30. Buiten kantoortijden is dit nummer doorgeschakeld naar het Flevoziekenhuis, waar u – alleen voor spoedgevallen – kunt vragen naar de dienstdoende kinderarts.