Obstipatie
Als het poepen moeilijk gaat en iemand minder dan 3 keer per week moet poepen, heet dit obstipatie. Verstopping ontstaat doordat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt vocht uit de poep gehaald. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe harder en droger het wordt. Obstipatie geeft klachten van niet frequente harde ontlasting, maar kan ook juist klachten geven van frequente dunne ontlasting. Dit gaat vaak gepaard met winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Informatie
Ongezonde voeding met te weinig vezels kan de oorzaak zijn van verstopping. Ook weinig beweging, overgewicht, een onregelmatig leven en psychische factoren zoals stress of het gebruik van medicijnen kunnen een rol spelen.
Symptomen
- harde droge poep
- moeite om te poepen
- buikpijn
- harde, opgezette buik;
- frequente dunne ontlasting die haast niet op te houden is (overloopdiarree)
- overmatige winderigheid
Onderzoeken
De arts stelt de diagnose op basis van uw klachten en lichamelijk onderzoek. Als het nodig is, doet de arts een inwendig onderzoek.
Behandelingen
Obstipatie is te behandelen door uw leef- en voedingspatroon aan te passen. Zoals vezelrijke voeding eten en voldoende drinken. Soms kunnen laxeermiddelen nodig zijn om te obstipatie te verhelpen.
Nuttige links
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.