Abortus door abortuspil

Bij een ongewenste zwangerschap van niet meer dan 9 weken kan de abortuspil de zwangerschap afbreken. Deze behandeling bestaat uit 2 medicijnen. Mifepriston stopt de zwangerschap en Misoprostol zorgt dat de zwangerschap wordt afgestoten. Dit veroorzaakt pijn en bloedverlies. Zowel het bloedverlies als de pijn kunnen langer duren en erger zijn dan een normale menstruatie.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De abortuspil is ook te gebruiken als u nog maar een paar dagen overtijd bent en een positieve zwangerschapstest heeft. De zwangerschap is dan vaak nog niet met de echo te zien. Soms raad de arts een extra bloedonderzoek aan.

Behandeling

De arts geeft u informatie over de medicijnen en vertelt hoe, wanneer en hoe vaak u ze moet gebruiken. Het eerste medicijn, Mifepriston, slikt u al op het spreekuur. U krijgt een recept voor het tweede medicijn, Misoprostol (Cytotec). Dit kunt u bij de apotheek ophalen. Meestal komen binnen 2 tot 4 uur na het nemen van de medicijnen bloedverlies en buikkrampen op gang. Soms is tussen de 7 en 9 weken een tweede dosis Misoprostol nodig.

Behandeling met de abortuspil zorgt bijna altijd voor pijn en bloedverlies. Als de zwangerschap naar buiten is gekomen, wordt het bloeden minder en neemt de pijn af.

Na behandeling

Het bloedverlies duurt ongeveer 2 weken en neemt geleidelijk af. Daarna kunt u bruinige afscheiding hebben. Zolang u nog bloedverlies heeft, kunt u beter niet vrijen.

Vruchtbaarheid

Na het gebruik van de abortuspillen bent u direct weer vruchtbaar. Gebruik daarom meteen een voorbehoedsmiddel. Als u met de pil begint, start dan de dag na het gebruik van de Misoprostol. Ook kunt u dan al starten met de prikpil of hormoonstaafje. Een Mirena spiraaltje kan na 3 tot 4 weken ingebracht worden als het bloedverlies is gestopt en de zwangerschapstest negatief is.

Zwangerschapstest

Er is een kleine kans van ongeveer 1% dat de abortuspil niet werkt. Doe daarom altijd een zwangerschapstest na 3 tot 4 weken. Soms is deze na 3 weken nog positief. Na 4 weken hoort de test negatief te zijn. Is de test positief, neem dan contact op met uw huisarts of de abortuspoli. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de GGD Almere. Voor dit spreekuur kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via 088 002 99 10. Kies in het keuzemenu voor optie '4'. 

Bezoekadres GGD Almere
Boomgaardweg 4
1326 AC ALMERE