Abortus door curettage

De arts zuigt met een dun slangetje de baarmoeder leeg. De zwangerschap is zo direct verwijderd.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een curettage kan gebeuren als je meer dan een week over tijd bent. In het Flevoziekenhuis worden curettages uitgevoerd tot 12 weken. Soms ook nog bij een iets langere zwangerschapsduur.

Kan een curettage anoniem?

Een curettage in het Flevoziekenhuis wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het eigen risico wordt niet aangesproken. De verzekeraar weet niet of de curettage vanwege een miskraam of een ongewenste zwangerschap is. Medewerkers mogen nooit zonder toestemming gegevens aan ouders, partners of familieleden verstrekken. 

Voorbereiding

Roesje, narcose of plaatselijke verdoving

In het Flevoziekenhuis is behandeling met een roesje mogelijk. Het medische woord is sedatie. Behandeling onder sedatie (met een roesje) gebeurt op de poliklinische operatiekamer. Je moet hiervoor nuchter komen. Na afloop blijf je nog ongeveer een uur in de uitslaapkamer om weer goed wakker te worden voordat je naar huis gaat. Je mag hierna niet aan het verkeer deelnemen dus je moet opgehaald worden door iemand.

Ook behandeling op de operatiekamer onder narcose is mogelijk, maar dat gebeurt alleen als er een speciale reden voor is.

Behandeling met plaatselijke verdoving zonder roesje is ook mogelijk. Omdat dat dit vaak pijnlijk is, kiezen weinig vrouwen hiervoor.

Opname in het Flevoziekenhuis

U wordt opgenomen in het ziekenhuis op de afdeling Dagbehandeling. U moet nuchter komen; u mag ’s ochtends niet eten of drinken, tenzij u andere informatie krijgt. U wordt dezelfde dag geholpen. Op de operatiekamer krijgt u een naaldje in uw hand. Daardoor wordt een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. De narcose duurt 5-10 minuten. De gynaecoloog zuigt met een dunne zuigbuis (curet) de baarmoeder leeg. U voelt hier niets van. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer. Vandaar gaat u naar de afdeling.  Een paar uur na de behandeling kunt u naar huis. U mag dan niet zelf auto rijden.

Vrijwel altijd krijgt u het advies een paar uur voor de behandeling medicijnen (Misoprostol) te gebruiken. Deze brengt u in de vagina in. Of u gebruikt het in uw wangzak of onder uw tong, een paar uur voor de behandeling. De arts informeert u hierover. De baarmoedermond wordt zo al wat geopend. Soms geeft dat al krampen en bloedverlies voordat u op de operatiekamer bent.

Antibioticum tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling krijgt u een antibioticum toegediend om een ontsteking te voorkomen. Bent u overgevoelig voor een bepaald antibioticum, geef dit dan door aan de arts. 

Behandeling

Bij een zuigcurettage wordt het baarmoederwandslijmvlies met het daarin genestelde vruchtzakje door een buisje weggezogen. Een curettage duurt 5 tot 10 minuten.

Na behandeling

Aan het einde van de curettage wordt tijdens de narcose direct met de echo gecontroleerd of de zwangerschap is verwijderd. Een (Mirena) spiraaltje kan dan tegelijkertijd worden ingebracht.

Ervaringen van vrouwen

Behandeling met een curettage tijdens een narcose geeft geen pijn. Soms is er een beetje pijn na afloop, maar nooit hevig.

Voorzorgsmaatregelen

Zorg ervoor dat u een dag vrij heeft. U mag niet zelf met een auto naar huis rijden. Ook is het beter dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent.

Bloedverlies na afloop

Het bloedverlies na een curettage duurt meestal een paar dagen, soms wat langer. Als een Mirena-spiraaltje geplaatst is, kunt u de eerste 3 tot 6 maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.

Leefregels na afloop

Speciale leefregels na afloop zijn er niet. Gemeenschap wordt afgeraden zolang er nog bloedverlies is. Bruinige afscheiding na afloop van het bloedverlies is normaal. Er is geen bezwaar tegen gebruik van tampons of het nemen van een bad.

Zorgen dat u niet opnieuw zwanger wordt

Na een curettage bent u direct weer vruchtbaar. Gebruik daarom meteen na de behandeling een voorbehoedsmiddel. Wilt u een spiraaltje of hormoonstaafje hebben, dan kan dit bij de curettage geplaatst worden. Mocht u een sterilisatie overwegen, dan kan dat eventueel ook tegelijkertijd gebeuren. Wilt u met de pil of prikpil beginnen, start dan de dag van de behandeling of de dag erna. Alle genoemde middelen zijn direct veilig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de GGD Almere. Voor dit spreekuur kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via 088 002 99 10. Kies in het keuzemenu voor optie '4'. 

Bezoekadres GGD Almere
Boomgaardweg 4
1326 AC ALMERE