Adembuisje in de luchtpijp plaatsen (tracheotomie)

Een tracheotomie is een operatie waarbij een tracheacanule in de luchtpijp wordt geplaatst. Een tracheacanule is een krom kunststof buisje dat via een opening in de hals de adem rechtstreeks naar de luchtpijp brengt, zonder eerst door de mond of neus te gaan. Hierop is het beademingsapparaat aangesloten.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Wanneer wordt een tracheacanule geplaatst?

Als iemand niet zelfstandig kan ademen krijgt deze via de mond en keel een beademingsbuis (tube) om kunstmatig beademd te worden. Er zijn meerdere redenen om deze tube te vervangen voor een adembuisje.

Een tracheacanule houdt de luchtweg vrij en wordt gedaan bij langdurige beademing of na langdurige beademing en moeizaam ontwennen van de beademing. Een adembuisje maakt zelf weer leren ademen makkelijker. Ook kan via een tracheacanule slijm worden uitgezogen als dit niet goed kan worden opgehoest. Bij slikproblemen en letsel of operaties aan het hoofd en de nek is een tracheacanule ook belangrijk.

Verschillende soorten tracheacanules

Er zijn veel soorten tracheacanules die allemaal anders zijn. De gecuffte en ongecuffte tracheacanules worden het meest gebruikt.

Gecuffte tracheacanules

Een gecuffte tracheacanules beschermt de patiënt tegen verslikken. Een gecuffte canule is nodig tijdens beademen of bij slikproblemen. Een cuff werkt als een ballon. Als die is opgeblazen, is de luchtweg naar de keelholte afgesloten. De ademhaling gaat alleen nog maar naar de longen. U kunt met een cuff niet praten, omdat er geen lucht uit de longen naar de stembanden kan. Eventueel kan de tracheacanule ook worden afgesloten met een spreekklep waardoor de uitgeademde lucht wel door de stembanden gaat en u kunt praten.

Ongecuffte tracheacanules

Als er alleen problemen zijn met het ophoesten van slijm wordt er een canule zonder cuff geplaatst.

Eten en drinken

Zelf eten en drinken is mogelijk als u zelfstandig ademt met hulp van de canule. U moet hiervoor een goede slikfunctie hebben en zelfstandig slijm kunnen ophoesten. De canule kan dan in veel gevallen verwijderd worden.

Behandeling

U krijgt voor deze operatie een volledige narcose. De operatie gebeurt vaak op de Intensive Care.

De arts maakt via de hals een opening in de luchtpijp en schuift het adembuisje door de opening naar binnen. De tracheacanule wordt onder het strottenhoofd geplaatst zodat de stembanden en het strottenklepje hier geen last van hebben.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.