Allogene stamceltransplantatie

Een allogene stamceltransplantatie vervangt stamcellen met nieuwe stamcellen van een donor na de behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie. Het immuunsysteem speelt hierbij een belangrijke rol omdat allogene donorcellen lichaamsvreemd zijn en afweerreacties kunnen veroorzaken. Deze behandeling gebeurt in het Amsterdam UMC.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Een allogene stamceltransplantatie is intensief en bestaat uit meerdere stappen. Eerst moet een donor worden gevonden. Bloedonderzoek kan aantonen of familie een geschikte donor is. Meestal is er geen geschikte familiedonor en is een onbekende donor met een genetische match nodig. Deze wordt gezocht via een wereldwijde donorbank.

Als de donor is gevonden, krijgt deze een injectie met Granulocyte-Colony-Stimulating Factor (G-CSF). Deze stof stimuleert de aanmaak en rijping van bloedstamcellen. Als er voldoende stamcellen in het bloed van de donor aanwezig zijn, kunnen deze worden ‘geoogst’ met een aferese. De donor krijgt een slangetje in de ader, waarlangs het bloed naar een speciale machine (aferese-machine) wordt gepompt. De machine scheidt de stamcellen van het bloed. Het oogsten duurt ongeveer 4 uur. Als er te weinig stamcellen zijn geoogst, is de volgende dag een extra aferese nodig.

Om ruimte te maken om de donorstamcellen te laten nestelen, krijgt u een paar dagen voor het toedienen van de stamcellen een behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie. Soms is dit tegelijk een extra behandeling voor de onderliggende ziekte. Hierna krijgt u de geoogste stamcellen via een infuus toegediend. De donorstamcellen nestelen zich in het beenmerg om de aanmaak van bloedcellen over te nemen (engraftment). Dit duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

Na behandeling

Het herstel kan zwaar voelen en hangt af van de mogelijke chemotherapie of radiotherapie die u voor de donatie krijgt. Daarbij kunnen de medicijnen die nodig zijn om de stamcellen te laten nestelen, bijwerkingen hebben. Ook is er kans dat de donorcellen ongewenst het gezonde weefsel gaan aanvallen en u graft-versus-host-ziekte krijgt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16.