Angiografie

Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij met contrastvloeistof de bloedvaten in beeld worden gebracht. Afwijkingen zoals vernauwing of verwijding van een bloedvat worden indien mogelijk meteen behandeld.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Voor deze behandeling wordt u 1 á 2 dagen opgenomen op de afdeling Chirurgie. Afhankelijk van het tijdstip van de behandeling wordt u de dag tevoren of ’s ochtends op de dag zelf opgenomen. U moet 3 uur voorafgaand aan de behandeling nuchter te zijn. 

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

  • Gebruik van bloedverdunnende middelen.
  • Een mogelijke zwangerschap of het geven van borstvoeding.
  • Diabetes en Metformine gebruik.
  • Een verminderde nierfunctie.
  • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudend contrastmiddel, jodium, medicijnen of pleisters.

Behandeling

Na het plaatsen van een verdoving, wordt de liesslagader aangeprikt en wordt er een dun slangetje ingebracht. Via dit slangetje wordt er een katheter in uw bloedvat geschoven waardoor er met contrastvloeistof afbeeldingen gemaakt kunnen worden. Afwijkingen zoals vernauwing of verwijding van een bloedvat worden als dat mogelijk is direct behandeld. 

Na behandeling

Tenslotte gaat u weer terug naar de verpleegafdeling waar u nog een aantal uren bedrust moet houden. Bovendien moet u plat blijven liggen om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden. Wij adviseren u veel te drinken, zo’n 2 liter, om te zorgen dat de contrastvloeistof snel uw lichaam verlaat. Over het algemeen blijft u de nacht na de behandeling nog in het ziekenhuis. De volgende ochtend kunt u dan naar huis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Wond expertisecentrum via e-mail: wondzorg@flevoziekenhuis.nl.