Anterior Resectie (PME)

De endeldarm (het rectum) bevindt zich diep in de onderbuik, dicht tegen omliggende weefsels aan. Dit zijn de bekkenwand, blaas, prostaat en zaadblaasjes bij de man en de bekkenwand, blaas, baarmoeder en vagina bij de vrouw. Als een gezwel in het bovenste 1/3 deel van het rectum zit, is het noodzakelijk om dit deel te verwijderen. Deze behandeling heet een anterior resectie. Hierbij wordt een gedeelte van de endeldarm verwijderd, maar kan er ook een gedeelte van de endeldarm behouden blijven inclusief de anus. Deze ingreep wordt ook wel de Partial Mesorectal Excision (PME) genoemd. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Om de kans op het terugkeren van het gezwel te verkleinen wordt ook het totale vettige steunweefsel van de endeldarm (het mesorectum) verwijderd. Hierna wordt een verbinding gemaakt tussen het dalende deel van de dikke darm (colon descendens) en het resterende deel van de endeldarm met een speciaal nietapparaat. Bij een kwaadaardige tumor wordt ook het deel van de ophangband waar de bloed- en lymfvaten in lopen verwijderd, die horen bij het deel van de darm waarin de tumor zit. In het operatiegebied rondom de endeldarm lopen zenuwen die zorgen voor de seksuele- en urineblaasfuncties. Tijdens de operatie probeert de arts deze zenuwen zo veel mogelijk te sparen.

Kijkoperatie (laparoscopie)

Deze ingreep kan via een kijkoperatie worden uitgevoerd, dit wordt laparoscopie genoemd. Dit houdt in dat via een aantal sneetjes in uw buikwand (o.a. via de navel) een geavanceerde camera en een aantal lange, smalle werkinstrumenten ingebracht worden. Dat betekent dat het losmaken van de darm geheel in de buikholte plaatsvindt. Door middel van een kleine snee wordt het aangedane darmdeel verwijderd. Daarna worden de beide delen van de darm weer aan elkaar gezet. Tijdens de laparoscopische operatie kan worden besloten toch een openbuikoperatie (laparotomie) te verrichten.

 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.