Anti-refluxoperatie

Een anti-refluxoperatie is een operatie voor ernstige refluxklachten door een middenrifbreuk (hernia diafragmatica). Bij een middenrifbreuk stroomt maaginhoud gemakkelijk de slokdarm in door een te wijde opening in het middenrif. Tijdens de operatie wordt de bovenkant van de maag om de slokdarmwand gelegd en vast gehecht. Door dit 'maagmanchet' blijft de maag in de buikholte liggen en kan de sluitspier weer goed sluiten.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Gebruikt u medicijnen? Overleg dan met uw behandelend chirurg en de anesthesioloog of u deze op uw operatiedag mag innemen.
  • Neem alle medicijnen die u thuis gebruikt, mee naar het ziekenhuis.

Behandeling

Narcose

Voor deze operatie gaat u helemaal onder narcose (algehele anesthesie). Dit betekent dat u volledig in slaap bent en niks merkt van de operatie. Hiervoor kunt u ruggenprik krijgen. Dan krijgt u een dun slangetje in uw rug waardoor u pijnstilling krijgt. Met een ruggenprik heeft u minder zware narcose nodig en heeft u na de operatie minder pijn. Het geeft ook minder bijwerkingen dan pijnstilling via het infuus. U bent snel weer helder na de operatie.

Na de voorbereidingen wordt u in slaap gebracht via een infuusnaaldje dat u op uw hand of arm krijgt.

Operatie

Meestal krijgt u een kijkoperatie (laparoscopie). U kunt ook een gewone operatie (klassieke operatie) krijgen.

Tijdens de operatie wordt de bovenkant van de maag losgemaakt van de milt en de lever. Het deel van de maag dat in de borstholte ligt wordt teruggetrokken in de buikholte. De overgang van de maag naar de slokdarm wordt vrijgemaakt. De chirurg maakt vervolgens een plooi van de bovenkant van de maag. Deze plooi wordt als een manchet onder de slokdarm doorgedraaid en vastgehecht.

Na behandeling

  • Ongeveer 2 uur na de operatie komt u uit bed en krijgt u kleine slokjes water.
  • Een dag na de operatie verwijdert een verpleegkundige de operatiepleister. De hechtpleisters (steristrips) moeten 5 dagen blijven zitten.
  • 1 tot 2 weken na de operatie volgt u een vloeibaar dieet.
  • Als alles goed gaat, kunt u na 2 dagen naar huis. Doe de eerste dagen rustig aan.
  • U mag de eerste 2 weken na de operatie niet bukken en niet zwaar tillen. U kunt wel gewoon fietsen en autorijden.
  • Bouw uw bezigheden langzaam op afhankelijk van hoeveel pijn u heeft en hoe goed de wond geneest.
  • Overleg met uw chirurg wanneer u weer kunt gaan werken. Dit ligt aan het soort werk dat u doet.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 86 88 821.