Atropine-oogdruppels

Als bij uw kind door de orthoptist of de oogarts toenemende myopie - bijziendheid - is vastgesteld kan de oogarts adviseren om te starten met Atropine oogdruppels.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Uit veel wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Atropine de meest effectieve druppel is om de toename van myopie te remmen. Atropine is een alkaloïde die van nature voor komt in bepaalde plantensoorten (Atropa belladonna). Een van de werkingen van Atropine is pupilverwijding en ontspanning van de inwendige scherp-stel (accommodatie) spieren van het oog.

Voorbereiding

Eerst wordt de brilsterkte met oogdruppels en de lengte van het oog bepaald.

Behandeling

Afhankelijk van de leeftijd van uw kind is de startdosering doorgaans 0.25%. U dient elke dag in beide ogen voor het slapen te gaan druppelen. Soms heeft een kind alleen myopie aan een oog en in het geval hoeft er maar in 1 oog gedruppeld te worden. Atropine is pas na twee weken volledig uitgewerkt. Als u stopt met de behandeling zijn de pupillen daarom nog 2 weken groter dan normaal. Scherp stellen is echter al een dag na het stoppen van de behandeling normaal. Daarom is het belangrijk om de behandeling niet een dag over te slaan Zoals al aangegeven, zal de orthoptist of oogarts 4 weken na het starten van de behandeling beoordelen of uw kind nog een leesbril of multifocale bril nodig heeft. Hoe lang de behandeling met Atropine moet worden voortgezet hangt af van de leeftijd en de brilsterkte. Per bezoek wordt bekeken of er moet worden doorgegaan met de behandeling. Mocht uw kind niet wennen aan de Atropine 0.25% dan kan een lagere concentratie worden geadviseerd.

Na behandeling

Kinderen die voor het eerst Atropine druppelen klagen vaak de eerste dagen over lichtgevoeligheid. Wij raden aan uw kind bij zonnig weer een goede zonnebril of pet te laten dragen.  Mocht uw kind ondanks de behandeling toch een snelle toename van de brilsterkte krijgen, dan kan worden besloten juist naar een hogere concentratie te gaan. Een behandeling zonder medicijnen komt ook voor.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.