Autologe stamceltransplantatie

Een autologe stamceltransplantatie vervangt stamcellen die zijn vernietigd door zeer hoge dosering chemotherapie met eigen stamcellen. Bij sommige vormen van kanker is een hoge dosis chemotherapie nodig. Een probleem is dat chemotherapie niet alleen invloed heeft op kankercellen, maar ook op sommige gezonde cellen (vooral snelgroeiende gezonde cellen in het beenmerg en slijmvliezen). Bij een hoge dosis kunnen deze gezonde cellen onherstelbaar beschadigen. Door vooraf stamcellen te verzamelen kunnen deze de door de chemotherapie vernietigde stamcellen vervangen. Deze behandeling gebeurt in het Amsterdam UMC.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Een autologe stamceltransplantatie is intensief en bestaat uit meerdere stappen.

Allereerst moeten er stamcellen geoogst kunnen worden. Na een normaal (laag) gedoseerde chemotherapie komen er tijdelijk stamcellen van het beenmerg in het bloed. Om dit aantal te verhogen krijgt u gedurende een aantal dagen een injectie met Granulocyte-Colony-Stimulating Factor toegediend. Het aantal dagen hangt af van uw situatie. Deze stof stimuleert de aanmaak en rijping van bloedstamcellen. Als het nodig is, kan ook een ander middel gegeven worden om de stamcellen beter los te laten komen uit het beenmerg (mozobil, plerixafor).

Als er voldoende stamcellen in uw bloed aanwezig zijn, kunnen de stamcellen worden ‘geoogst’ met een aferese. U krijgt een slangetje in de ader, waarlangs het bloed naar een speciale machine (aferese-machine) wordt gepompt. De machine scheidt de stamcellen van het bloed. Het oogsten duurt ongeveer 4 uur. Als er te weinig stamcellen zijn geoogst, is de volgende dag een extra aferese nodig. Het laboratorium bewerkt de stamcellen en vriest ze in voor na de intensieve chemotherapie.

Als u de hoge dosis chemotherapie heeft gekregen, worden de eerder geoogste en ingevroren eigen stamcellen ontdooid en via een infuus weer aan u teruggegeven (reïnfusie). De teruggegeven stamcellen nestelen zich in het beenmerg om nieuwe bloedcellen aan te maken. Dit duurt ongeveer 2 weken.

Na behandeling

Het herstel kan zwaar zijn. De hoge dosis chemotherapie heeft veel impact en de bloedwaarden zijn laag omdat het beenmerg door de chemotherapie is uitgeschakeld. De teruggegeven stamcellen hebben tijd nodig om te nestelen en nieuwe bloedcellen aan te maken. U krijgt in deze fase vaak bloedtransfusies en antibiotica. Zodra de stamcellen aanslaan, lopen de bloedwaarden op en begint het herstel.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16