Baarmoederslijmvlies wegschrapen (curettage)

De curettage is een behandeling bij abnormaal of hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, het vrijen of tussen de menstruaties door. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje (curette) een laagje van het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder weggeschraapt.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bij een diagnostische curettage kan de arts vleesbomen (myomen), abnormale groei van het baarmoederslijmvlies, poliepen of baarmoederhalskanker vaststellen.

Behandeling

Voor de curettage krijgt u meestal een zeer lichte, algehele narcose en soms kan een gedeeltelijke of plaatselijke verdoving.

Als u eenmaal onder narcose bent, doet de gynaecoloog eerst een inwendig onderzoek om de grootte en de ligging van de baarmoeder precies vast te stellen. De arts desinfecteert de vagina en de huid eromheen met een antiseptische vloeistof en brengt een spreider (speculum of eendenbek) in de vagina.

Met een tangetje wordt de baarmoederhals vastgegrepen en wordt het baarmoederhalskanaal opgerekt. Met de curette wordt nu een laagje van het baarmoederslijmvlies afgeschraapt. Dit weefsel gaat voor verder onderzoek naar het laboratorium. Als er poliepen in de baarmoeder zitten, dan worden deze ook verwijderd.

Een curettage kan op de polikliniek worden gedaan, maar meestal is er een ziekenhuisopname van een dag nodig. Bij problemen of complicaties zoals nabloedingen kan een langere opname nodig zijn.

Na behandeling

Na behandeling op de polikliniek kunt u meestal meteen naar huis. Anders wordt u naar uw kamer teruggebracht.

Na de curettage kunt u last krijgen van buikkrampen. U kunt hiervoor pijnstillers krijgen. De eerste 10 tot 14 dagen na de ingreep kunt u licht bloedverlies hebben zoals een gewone menstruatie. Wacht met vrijen tot het bloeden is gestopt. Meestal komt de eerstvolgende menstruatie gewoon op de dag die u normaal zou verwachten. Na een abortus of behandeling van een onvolledige miskraam kan het 5 tot 6 weken duren voor u weer menstrueert, soms langer. Na de eerste menstruatie kunt u in overleg met uw huisarts meestal weer beginnen met het slikken van de anticonceptiepil.

Waarschuw uw arts als:

  • u koorts krijgt;
  • het bloedverlies erger wordt;
  • de buikpijn langer duurt dan 2 dagen of erger wordt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.