Barbotage (needling)

Een barbotage wordt gedaan bij een chronische ontsteking van één van de pezen in de schouder, waarbij de ontstoken pees gedeeltelijk is verkalkt. Als fysiotherapie en injecties met corticosteroïden (ontstekingsremmers) en vloeibare pijnstillers niet helpen, wordt vaak gekozen voor deze behandeling.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

We raden u aan om bovenkleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet van tevoren, in overleg met uw arts, worden gepauzeerd.

Ook bij (eventuele) zwangerschap en het geven van borstvoeding is het nodig dat u overlegt met uw behandelend arts. De behandeling kan dan worden uitgesteld. Bent u overgevoelig voor bepaalde geneesmiddelen? Meld dit dan vooraf aan de radioloog en/of laborant.

Behandeling

De barbotage wordt uitgevoerd door een radioloog, geassisteerd door een laborant. Tijdens de behandeling ligt u met onblote schouder op uw rug op de onderzoekstafel.

Eerst wordt de schouder gedesinfecteerd en het gebied rond de ontstoken pees verdoofd met een prik. Dit kan pijnlijk zijn, maar tijdens de behandeling is de pijn minimaal. De verdovingsvloeistof werkt vrijwel meteen.

De radioloog prikt met twee naalden de ontstoken, verkalkte pees aan. Met een echo controleert de arts of de naalden op de juiste plek zitten.

Via deze naalden probeert de radioloog zoveel mogelijk kalk te verwijderen door deze weg te spoelen met een fysiologische zoutoplossing. Het aanprikken van de pees zorgt voor een verbetering van de doorbloeding van de pees. Hierdoor wordt de ontsteking verder tot rust gebracht in de weken die volgen op de behandeling. Tot slot wordt een ontstekingsremmende en pijnstillende vloeistof ingespoten.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Bij 75% à 80% van de patiënten zorgt deze behandeling ervoor dat de klachten verminderen. 

Na behandeling

Na afloop van de barbotage krijgt u een mitella die u 1 week moet dragen. Met de mitella mag u niet autorijden, dus laat u door iemand brengen en halen. De eerste 24 uur heeft u waarschijnlijk pijn. U kunt hiervoor paracetamol gebruiken. U mag de schouder wel gebruiken, maar u mag minimaal 1 week geen kracht zetten (tillen, sporten etc.). De eerste paar dagen kan uw schouder licht gezwollen en blauw/rood verkleurd zijn. Dit trekt vanzelf weer weg. Minimaal 4 weken na de behandeling kunt u pas beoordelen of deze het gewenste resultaat heeft. Uw behandelend arts ontvangt een verslag van de radioloog met hierin de resultaten/uitslag van de barbotage.

Daarnaast komen de fysiotherapeuten van het Flevoziekenhuis bij u langs om tips te geven voor uw herstel. Ook is het verstandig om na uw operatie fysiotherapie te gaan volgen. Dit kan in het Flevoziekenhuis, maar ook bij andere schouderfysiotherapeuten

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.