Behandeling na reanimatie

Nadat een patiënt een hartstilstand heeft gehad en is gereanimeerd, wordt hij/zij op de Intensive care behandeld. Na de reanimatie wordt de lichaamstemperatuur van de patiënt verlaagd om schade aan de hersenen en andere organen te beperken. Hierbij wordt de patiënt kunstmatig in slaap gehouden en zal de ademhaling geheel worden overgenomen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het is onduidelijk of, wanneer en hoe de patiënt wakker wordt na het koelen. De patiënt wordt in ieder geval 36 uur gekoeld en in slaap gehouden. Hierna zal de patiënt neurologisch worden beoordeeld en zal de intensivist het verdere beloop met u bespreken. De kans blijft wel altijd aanwezig dat de patiënt u hoort of voelt. U kunt daarom gewoon tegen de patiënt praten of hem/haar aanraken.

Wat is een hartstilstand?

Het hart zorgt ervoor dat het bloed door het lichaam wordt gepompt. Via het bloed wordt onder andere zuurstof vervoerd. Zonder zuurstof werkt het lichaam niet. Als gevolg van een hartstilstand of levensbedreigende hartritmestoornis heeft de bloedsomloop van het lichaam korte tijd stilgestaan. Hierdoor kunnen organen beschadigen. Deze schade kan voor een deel herstellen, maar soms helaas voor een deel ook niet. 

Het is in de eerste fase niet te voorspellen hoe erg de organen beschadigd zijn en hoe het herstel zal verlopen. Ook de hersenen hebben een periode geen bloed en zuurtsof gehad. Na zo'n periode zonder zuurstof kan de activiteit van de hersenen toenemen waardoor er meer schade ontstaat aan de hersenen. 

Behandeling

Om hersenschade en schade aan de andere organen zoveel mogelijk te beperken, wordt de patiënt de eerste 36 uur na opname op de IC gekoeld. Dit betekent dat de patiënt bewust wordt gekoeld tot 36 °C. De patiënt kan liggen tussen 2 koeldekens en kan een koelmuts op zijn/haar hoofd hebben. Daarnaast wordt de patiënt in slaap gehouden.

Door de koeling neemt de hersenactiviteit af. Dit voorkomt dat de hersenschade erger wordt. Tijdens de behandeling kan de patiënt gaan rillen, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Als dit voorkomt, zal de patiënt medicatie krijgen om deze rillingen te onderdrukken. Zo wordt voorkomen dat het lichaam door de rillingen weer opwarmt.

Na behandeling

Wanneer de periode van 36 uur voorbij is, wordt het koelen gestopt en kan het lichaam langzaam weer opwarmen. Wanneer het lichaam weer op temperatuur is wordt er beoordeeld of er hersenschade is. 

Dit betekent dat er neurologisch onderzoek wordt gedaan. Zo wordt onder andere de pupilreactie en de reflexen getest. Als het nodig is wordt er ook aanvullend onderzoek gedaan. Met behulp van deze uitslagen wordt beoordeeld hoe ernstig de hersenschade is. In het ergste geval zal de patiënt nooit meer wakker worden, in coma blijven of zelfs overlijden. In het beste geval wordt de patiënt wakker en is er geen of nauwelijks hersenschade.