Behandeling voorstadium baarmoederhalskanker (conisatie)

Bij een voorstadium van baarmoederhalskanker kan de gynaecoloog een klein stukje van de baarmoedermond verwijderen. Dit gebeurt als er afwijkende cellen zijn gevonden na een uitstrijkje en colpo­scopie onderzoek. Om te voorkomen dat deze kwaadaardig worden, wordt het zieke slijmvlies weggehaald. Bij een conisatie snijdt de arts een stukje weefsel in de vorm van een kegeltje (conus) weg van de baarmoedermond.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

De operatie wordt gedaan op een dag dat u niet menstrueert.

U krijgt voor deze operatie een volledige narcose. De gynaecoloog verwijdert via uw vagina een kegelvorming stukje weefsel van de baarmoedermond. Deze operatie geeft geen littekens.

Na de ingreep krijgt u soms een tampon in uw vagina voor het bloedverlies en een katheter in uw blaas. Deze worden een paar uur na de operatie weer verwijderd. Soms krijgt u een extra bloedstollend middel in uw vagina.

Na behandeling

  • Om de genezing goed te laten verlopen mag u tot 4 weken na de ingreep niet vrijen. Tampons kunt ook beter niet gebruiken. Om infectie te voorkomen mag u de eerste tijd niet zwemmen of in bad.
  • U kunt een paar dagen wat bloed­verlies en bruin­achtige afscheiding hebben. Als dit meer is dan bij een ge­wone menstruatie, neemt u dan contact met ons op voor een tussentijdse controle. Als extra bloedstollend middel is gebruikt, kan na een paar uur of dagen een bruinige bloedprop uit uw vagina komen. Dit is normaal.
  • Het weggenomen weefsel wordt onderzocht in het laboratorium. Na ongeveer 2 weken krijgt u de uitslag van dit onderzoek telefonisch of op de polikliniek.
  • De baarmoedermond herstelt na enige tijd weer vanzelf. De baarmoeder zelf wordt niet geopereerd en deze operatie heeft daardoor geen gevolgen voor uw menstruatie of vruchtbaarheid. Wel heeft u na een conisatie een iets grotere kans op een vroeggeboorte bij een zwangerschap. U krijgt dan een medische indicatie.
  • Meestal zijn daarna nog alleen controle afspraken nodig. Als er verdere behandeling nodig is, dan hoort u dit van uw gynaecoloog. Na een conisatie blijft u 2 jaar bij het Flevoziekenhuis onder controle.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.