Behandeling voorstadium baarmoederhalskanker (lisexcesie)

Bij een voorstadium van baarmoederhalskanker kan de gynaecoloog een klein stukje van de baarmoedermond verwijderen. Dit gebeurt als er afwijkende cellen zijn gevonden na een uitstrijkje en colpo­scopie onderzoek. Om te voorkomen dat deze kwaadaardig worden, wordt het zieke slijmvlies weggehaald. Bij een lisexcisie verwijdert de gynaecoloog afwijkend weefsel uit de baarmoederhals met een elektrisch verwarmd metalen lisje.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Gebruik voor de behandeling geen bodylotion.

Behandeling

U zit tijdens de behandeling in de gynaecologische stoel. Om de elektrische stroom te geleiden krijgt u een sticker op uw been. De gynaecoloog brengt vervolgens een spreider (speculum of eendenbek) in uw vagina en geeft een plaatselijke verdoving met een dunne naald. De plaatselijke verdoving doet vaak even wat pijn, daarna voelt u meestal niets meer. De gynaecoloog verwijdert het weefsel met het verhitte lisje. De behandeling gebeurt op de polikliniek en duurt ongeveer 15 minuten.

Na behandeling

  • De baarmoedermond is na ongeveer 3 weken weer genezen. Tijdens deze periode kunt u bloederige afscheiding hebben. Dat is normaal.
  • Meestal neemt 5 tot 7 dagen na behandeling het bloedverlies wat toe. Ook dit is normaal. U kunt tot 3 weken na de behandeling bloederige afscheiding hebben.
  • Tot het bloedverlies is gestopt, kunt u beter niet vrijen, in bad of zwemmen en geen tampons gebruiken.
  • De baarmoeder zelf wordt niet geopereerd en deze operatie heeft daardoor geen gevolgen voor uw menstruatie of vruchtbaarheid.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.