Bestraling / Radiotherapie

Radiotherapie is een behandeling van kanker met bestraling om kankercellen te doden en de celdeling te stoppen. Ongeveer de helft van de patiënten met kanker krijgt radiotherapie, vaak in combinatie met een operatie en/of chemotherapie.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De straling van radiotherapie beschadigt het DNA (erfelijk materiaal). De kankercel kan daardoor niet meer delen en gaat dood. Bestraling beschadigt helaas ook gezonde cellen zoals de haren, de slijmvliezen en het beenmerg. Kankercellen herstellen doorgaans minder goed van bestraling dan gezonde cellen. Bestraling gebeurt daarom als dat kan in gedeeltes, waardoor de gezonde cellen zich tussendoor voor een groot deel kunnen herstellen. Kankercellen kunnen dit minder goed en sterven geleidelijk af.

Er zijn verschillende soorten bestralingen. Welke techniek het best past, is afhankelijk van hoe groot de tumor is, waar de tumor zit en of er uitzaaiingen zijn.

Uw arts maakt een persoonlijk bestralingsplan voor u waarin staat hoeveel behandelingen u krijgt. Soms is 1 bestraling voldoende, soms zijn er meer behandelingen nodig.

Radiotherapie Amsterdam UMC in het Flevoziekenhuis

Begin 2009 is Radiotherapie Amsterdam UMC van start gegaan in het Flevoziekenhuis. Het Flevoziekenhuis en Radiotherapie Amsterdam UMC werken samen als zorgpartners voor kankerpatiënten in Almere en omgeving. Dat Radiotherapie van het Amsterdam UMC een vestiging heeft in het Flevoziekenhuis, heeft voor kankerpatiënten uit Almere grote voordelen. Patiënten hoeven niet meer heen en weer te reizen tussen Almere en het Amsterdam UMC en vermijden de nodige files.

Voor meer informatie over Radiotherapie kunt u naar www.amc.nl/radiotherapie

Voorbereiding

Een paar dagen voor de bestraling wordt het bestralingsgebied heel nauwkeurig afgetekend op uw lichaam. Zo weet de specialist waar bestraald moet worden.

U kunt het beste makkelijk zittende kleren aandoen. Kleren die het te bestralen gebied bedekken moet u uittrekken voordat de bestraling begint.

Behandeling

Radiotherapie bestraalt alleen het deel van uw lichaam waar de tumor zit. De straling komt uit een bestralingstoestel en is niet te zien of te voelen. Bestraling doet geen pijn.

Tijdens de bestraling ligt u op een tafel. De arts stelt het apparaat heel nauwkeurig in. Het bestralingsapparaat draait tijdens de behandeling om u heen, zodat het gebied vanuit verschillende kanten bestraald wordt.

De arts verlaat tijdens de bestraling de bestralingsruimte, maar houdt u goed in de gaten. Als er iets is, kunt u uw hand opsteken waarna de arts de behandeling onderbreekt.

Onderstaand filmpje van het KWF geeft een goed beeld van hoe een bestraling gaat.

Na behandeling

U kunt veel of weinig last krijgen van bijwerkingen. Dit verschil per persoon en is afhankelijk van welk lichaamsdeel is bestraald. De ernst van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling. Vaak bent u na de bestraling moe.

Radiotherapie beschadigt zowel kankercellen als gezonde cellen door de straling. De dosis straling en het bestralingsgebied worden zo bepaald dat de kans op bijwerkingen en blijvende schade zo klein mogelijk is. Gezond weefsel dat is beschadigd door de bestraling, herstelt meestal binnen enkele weken na het einde van de bestralingsbehandeling. Soms herstelt gezond weefsel niet helemaal of gaat het herstel minder voorspoedig. Dan kunnen bijwerkingen helaas blijvend zijn of pas later zichtbaar worden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oncologie via 036 868 8716

U vindt Radiotherapie op de begane grond van het Flevoziekenhuis. Volg de route vanaf parkeerterrein Hospitaalgarage. U kunt Radiotherapie Amsterdam UMC dagelijks bereiken tussen 8.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 036 868 9102.

Spoedgevallen

Buiten de normale werktijden (’s avonds, ’s nachts, weekend of feestdagen) is de dienstdoende radiotherapeut bereikbaar via de Amsterdam UMC telefooncentrale: 020 566 9111.