Beweeggroep

De beweeggroep van het Flevoziekenhuis is bedoeld voor mensen met gewrichtsklachten die op verschillende gebieden problemen ervaren. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van conditie, kracht, bewegelijkheid, ziekte-inzicht, omgaan met de klachten en acceptatie. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Niet de ernst van de gewrichtsklachten is bepalend hierbij, maar de mate waarin u beperkingen ervaart. Aandoeningen waar de beweeggroep bij kan helpen zijn bijvoorbeeld reumatoïde artritis, een nieuwe heup (heupprothese), een nieuwe knie (knieprothese), arthritis psoriatica en (poly)artrose.

Behandeling

Tijdens de training worden twee vormen van bewegen aangeboden, namelijk kracht- en conditie training onder begeleiding en hydrotherapie. Dit gebeurt twee keer per week. Het is belangrijk dat deelnemers van de beweeggroep aan beide activiteiten deelnemen. De training duurt in totaal twaalf weken.

Krachttraining en conditietraining onder begeleiding

Dit bestaat uit: fietstraining, training op de loopband, krachttraining en circuittraining. De trainingen zijn gericht op het verbeteren van kracht, uithoudingsvermogen, bewegelijkheid van de gewrichten en stabiliteit/coördinatie.

Hydrotherapie

Dit bestaat uit oefeningen, sport en spel en ontspanning in het verwarmde zwembad. Bewegen gaat in het zwembad vaak gemakkelijker vanwege de opwaartse kracht van het water. De warmte van het water heeft vaak ook een gunstig effect op de stijfheid van gewrichten en de spierspanning.

Begeleiding

De fysiotherapeut begeleidt deelnemers tijdens de training. De fysiotherapeut inventariseert op welke manier de training afgestemd kan worden op persoonlijke behoeften en mogelijkheden. Het trainingsprogramma vindt plaats in groepsverband, maar is individueel afgestemd op het niveau van de deelnemer. Als u via de reumatoloog verwezen bent, wordt u ook door een reumaconsulent begeleid. De verpleegkundig reumaconsulent is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met gewrichtsklachten waaronder reuma. De reumaconsulent kan helpen bij het leren omgaan met de gevolgen van de ziekte.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Fysiotherapie via 036 868 88 14