Bijschildklieroperatie

Bij een afwijking aan de bijschildklier(en) kan een operatie nodig zijn. Dit gebeurt onder volledige narcose.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Om te kijken of u voor een operatie in aanmerking komt en om een operatie goed uit te kunnen voeren, zijn bepaalde onderzoeken nodig:

  • Bloedafname;
  • Urine onderzoek;
  • Echo van de hals;
  • Bijschildklierscan (sestamibiscan);
  • Soms kan het nodig zijn om een choline PET scan of MRI te maken
  • Ook krijgt u een gesprek met de anesthesist over de narcose en er wordt meestal een ECG (hartfilmpje) gemaakt.

Behandeling

Een bijschildklieroperatie gebeurt onder volledige narcose en duurt ongeveer 1,5 tot 2,5 uur. U moet er wel rekening mee houden dat de voorbereiding en het bijkomen van de narcose extra tijd kosten.

U ligt tijdens de operatie met het hoofd zover mogelijk achterover. Er wordt een horizontale snede laag in de hals gemaakt. De schildklier is zo over het algemeen makkelijk te bereiken. Deze wordt opzij geklapt om de betreffende bijschildklier(en) te kunnen verwijderen. Het is hierbij van belang de zenuwen van de stembanden niet te beschadigen.

Het kan zijn dat de artsen tijdens de operatie bloed bij u afnemen om te kijken of het bijschildklierhormoon dat te hoog was, daadwerkelijk daalt wanneer de bijschildklier(en) verwijderd zijn. Tijdens de operatie wordt een infuusnaald ingebracht, waardoor vocht en narcosemiddel kunnen worden toegediend.

Soms wordt aan het eind van de operatie een drain (plastic slangetje) in de wond achtergelaten om bloed, wat nog in het operatiegebied kan verschijnen, af te voeren. Meestal kan deze drain na 24 uur worden verwijderd.
Op de uitslaapkamer komt u bij van de narcose. Ondertussen worden bloeddruk, hartslag, temperatuur en zuurstofgehalte van het bloed gemeten. Wanneer u goed wakker bent, wordt u opgehaald door de verpleegkundige van de afdeling.

Het weefsel van de bijschildklier die verwijderd is, wordt in het laboratorium onderzocht. De uitslag krijgt u na ongeveer 10 dagen op de polikliniek.

Na behandeling

Heeft u geen complicaties en is het calciumgehalte in het bloed goed, dan kunt u de dag na de operatie naar huis. Soms is na de operatie het calciumgehalte (tijdelijk) te laag. Dan blijft u nog een dag of langer voor verdere controle en krijgt u eventueel calcium in tablet vorm of soms via het infuus.

De pijn na de operatie valt over het algemeen mee en is te vergelijken met een keelontsteking.

Uw werk en of dagelijkse bezigheden kunt u al snel weer doen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.