Blaasspoeling met BCG

BCG is oorspronkelijk een vaccin tegen tuberculose, dat als blaasspoeling werkt als behandeling tegen bepaalde vormen van blaaskanker en om te voorkomen dat de kanker terugkomt. Hoe het precies werkt is nog onbekend. Er zijn aanwijzingen dat BCG het lichaam aanzet tot afweer tegen de kwaadaardige cellen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

De blaas moet leeg zijn voor het toedienen van de blaasspoeling. Daarom mag u niet drinken vanaf 4 uur voor de blaasspoeling tot 2 uur na de blaasspoeling. Plastabletten kunt u na de behandeling weer innemen. Andere medicijnen kunt u gewoon innemen, zoals u gewend bent.

Behandeling

De behandeling begint met elke week 1 blaasspoeling voor een periode van 6 weken. Daarna volgen losse series van 3 weken. De uroloog zal regelmatig een cystoscopie doen om uw blaas te controleren.

Het is belangrijk om voor de blaasspoeling uw blaas goed leeg te plassen.

Het toedienen van de blaasspoeling gebeurt op de polikliniek door 1 van de polikliniekassistentes. U krijgt een katheter waardoor de vloeistof in uw blaas wordt gebracht.

De behandeling duurt ongeveer 5 minuten.

Na behandeling

Na de behandeling kunt u meteen naar huis. De ingebrachte vloeistof moet 2 uur in uw blaas blijven.

Na 2 uur mag u de blaasspoeling uitplassen. Ga hiervoor tijdens het plassen zitten. Spoel het toilet daarna 2 keer door met een gesloten deksel om spetteren te voorkomen. Was uw handen goed met zeep. Het is verstandig om 2 dagen het toilet elke dag met chloor schoon te maken.

Drink 1 tot 3 dagen extra veel (6 tot 8 glazen water, koffie, thee of limonade).

Gebruik tot 1 week na de blaasspoeling een condoom bij het vrijen om uw partner te beschermen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.