Blaasspoeling met Mitomycine

Een blaasspoeling met Mitomycine is een chemotherapie rechtstreeks in de blaas. Deze behandeling moet ervoor zorgen dat kwaadaardige cellen niet (of minder snel) terugkomen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

De blaas moet leeg zijn voor het toedienen van de blaasspoeling. Daarom mag u niet drinken vanaf 4 uur voor de blaasspoeling tot 2 uur na de blaasspoeling. Plastabletten kunt u na de behandeling weer innemen. Andere medicijnen kunt u gewoon innemen, zoals u gewend bent.

Behandeling

De behandeling begint met elke week 1 blaasspoeling voor een periode van 4 weken. Daarna volgen maandelijkse spoelingen. De uroloog bespreekt het volledige schema met u. Daarnaast zal de uroloog regelmatig een cystoscopie doen om uw blaas te controleren.

Het is belangrijk om voor de blaasspoeling uw blaas goed leeg te plassen.

Het toedienen van de blaasspoeling gebeurt door een verpleegkundige op de verpleegafdeling Interne geneeskunde. U krijgt een katheter waardoor de vloeistof in uw blaas wordt gebracht.

Een blaasspoeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na behandeling

Na de blaasspoeling kunt u meteen naar huis. De ingebrachte vloeistof moet minimaal 1 uur, maar bij voorkeur 2 uur in uw blaas blijven.

Daarna mag u de blaasspoeling uitplassen. Ga hiervoor tijdens het plassen zitten om spetteren te voorkomen. Spoel het toilet 2 keer door met een gesloten deksel. Was uw handen goed met zeep. Het is verstandig om 2 dagen het toilet elke dag met chloor schoon te maken.

Drink 1 tot 3 dagen extra veel (6 tot 8 glazen water, koffie, thee of limonade).

Gebruik tot 1 week na de blaasspoeling een condoom bij het vrijen om uw partner te beschermen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.