Blindedarmoperatie

Bij een blindedarmontsteking is niet de blinde darm, maar het wormvormig aanhangsel (appendix) ontstoken. Als u een blindedarmontsteking heeft wordt de appendix verwijderd. Dit kan met een kleine snee in de rechter onderbuik of met een kijkoperatie (laparoscopie). Deze operatie moet vrij snel plaatsvinden, anders kan de ontstoken blindedarm doorbreken (perforeren). Als dit gebeurt komen ontlasting en bacteriën in de buikholte terecht, wat een buikvliesontsteking (peritonitis) tot gevolg heeft.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

De operatie gebeurt onder algehele narcose. Op de operatiekamer krijgt u een infuus waardoor u vocht en de slaapmedicatie toegediend krijgt.

Kijkoperatie

Als het mogelijk is, wordt ervoor gekozen om de appendix via een kijkoperatie (laparoscopie) te verwijderen. 
Er worden drie kleine sneetjes gemaakt en er wordt CO2-gas in de buik geblazen. Dit zorgt ervoor dat de buikwand en de organen vrij van elkaar komen te liggen, waardoor de chirurg meer zicht en werkruimte heeft in de buik.

De ontstoken blindedarm wordt losgemaakt en kan door een van de kleine sneetjes naar buiten worden getrokken. Hierna wordt de wond (zowel van binnen als van buiten) gehecht.

‘Open’ operatie

Bij deze variant maakt de chirurg een snee van 3-10 centimeter in de rechter onderbuik. De grootte is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Als de blindedarm is geperforeerd, moet de snee vaak wat groter worden gemaakt. Ook kan het voorkomen dat de blindedarm op een moeilijk bereikbare plaats ligt.
Als de appendix is verwijderd, wordt de wond gehecht. Indien de blindedarm is geperforeerd, wordt de buik goed schoon gespoeld. De wond wordt opengelaten of er wordt een drain achtergelaten. Zo kunnen pus en eventuele resten van de ontsteking die in de buikholte zijn achtergebleven het lichaam verlaten. Dit is om verdere infectie te voorkomen.

Na behandeling

Als de operatie klaar is, wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. Hier begint u langzaam aan met eten.
Na de operatie heeft u een infuus met vocht. Via dit infuus kan ook medicatie worden gegeven tegen de misselijkheid, de infectie en de pijn. 

Het is aan te raden zo snel mogelijk het bed uit te komen. Dit helpt de darmen op gang te komen en zorgt ervoor dat het bloed goed doorstroomt. Hierdoor verkleint u de kans op trombose (bloedpropje). Om trombose te voorkomen krijgt u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis elke dag een prik in uw been of buik. Soms moet u thuis ook nog tabletten slikken.

Als u een blindedarmontsteking heeft zonder complicaties, kunt u meestal de volgende dag naar huis. Als uw blinde darm geperforeerd was, blijft u langer in het ziekenhuis. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.