Blokkade van de plexus coeliacus (zonnevlecht)

De plexus coeliacus of zonnevlecht is een netwerk van zenuwen aan de voorkant van de wervelkolom. Dit zenuwnetwerk geleidt de pijn van de meeste organen in de buik. Door de zonnevlecht te blokkeren geven de zenuwen minder pijnsignalen door en kan de patiënt minder pijn ervaren. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Diagnostisch blokkeren gaat met een verdovingsmiddel. Dit is om te kijken of de behandeling het gewenste effect heeft. Bij therapeutisch blokkeren worden de zenuwen stuk gemaakt met een hittebehandeling of fenol (weefselvernietigende stof).

Voorbereiding

Voor deze behandeling moet u nuchter zijn. Hierover krijgt u informatie van uw arts.

Behandeling

Tijdens deze behandeling ligt u op uw buik op een smalle, hoge tafel. U krijgt een volledige narcose en uw huid wordt verdoofd. Om de juiste plaats voor de naald te bepalen, maakt de arts röntgenfoto’s. Hierbij krijgt u een beetje contrastvloeistof ingespoten. Als de naald op de goede plek zit, spuit de arts het verdovingsmiddel (of de fenol) beetje bij beetje in. Bij de hittebehandeling verwarmt een elektrisch stroompje de zenuwbanen, waardoor deze kapot gaan.

Meestal is het voldoende om de zenuwvlecht via 1 naald aan de linkerkant te behandelen, soms is een tweede naald aan de rechterkant nodig.

De behandeling duurt ongeveer 1 uur. U blijft na afloop nog een half tot 1 uur op de afdeling.

Na behandeling

Na de behandeling kunt u niet zelfstandig naar huis, zorg daarom dat iemand u naar huis brengt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijnbestrijding via 036 868 86 31