Borstamputatie

Bij een borstamputatie wordt de hele borstklier (met vet en bindweefsel) inclusief huid en tepel verwijderd. Meestal worden ook meteen de okselklieren behandeld. De onderliggende borstspieren blijven intact. Soms kan tijdens de operatie een reconstructie (namaken) van de borst worden gedaan.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een borstreconstructie kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden. Soms is een huidsparende amputatie mogelijk. Uw arts bespreekt met u wat voor u mogelijk is.

Voorbereiding

  • Om infecties te voorkomen mag u uw oksels een week voor de operatie niet ontharen.
  • Voor deze operatie moet u nuchter zijn.
  • Tijdens deze operatie bent u volledig onder narcose.
  • De operatie is lichamelijk niet zwaar, maar kan wel emotioneel ingrijpend zijn. Voorlichting en een goede voorbereiding op de behandeling zijn heel belangrijk. De mammapoli begeleidt u hierbij.

Behandeling

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg al het klierweefsel van de borst. De borstspier blijft wel zitten. De wond wordt onderhuids gehecht met (oplosbare) hechtingen en afgedekt met een verband. Na de operatie heeft u een groot litteken en meestal een wonddrain.

De chirurg stuurt het verwijderde weefsel naar pathologisch laboratorium voor onderzoek. Daar kijkt de patholoog of al het kwaadaardig weefsel goed is verwijderd. Ook wordt de grootte van de tumor, de hormonale gevoeligheid en de her2-neu status bepaald.

Een borstamputatie kan gecombineerd worden met een schildwachtklierprocedure of een okselkliertoilet.

Hoe lang de operatie duurt, hangt af van welke ingreep u krijgt.

 

Na behandeling

U heeft een gehechte wond op uw borst en soms in de oksel. De wond is afgedekt met verband. Uw arts geeft aan wanneer het verband eraf mag. Een eventuele drain wordt vaak de volgende dag verwijderd. Meestal kunt u de dag na de operatie weer naar huis. Laat u wel door iemand ophalen. Douchen mag meestal weer een dag na de operatie.

Binnen 2 weken na de operatie heeft u een afspraak met de chirurg voor controle. U krijgt dan ook de uitslag van het pathologisch onderzoek. Afhankelijk van de uitslag adviseert de arts een aanvullende behandeling.

De pijnbeleving is bij iedereen anders. Na de operatie kan een doof en prikkelend gevoel ontstaan. Meestal verdwijnt dit na een tijdje. Vooral bij het verwijderen van alle okselklieren kunt u last hebben van een vreemd doof gevoel in het okselgebied naar de achter-/binnenkant van de arm.

Om de wond goed te laten genezen, is het verstandig tot 2 weken na de operatie rustig aan te doen en geen zware lichamelijke activiteiten te doen (zoals zwaar tillen). U voelt zelf het beste wanneer u weer in staat bent uw normale werkzaamheden op te pakken. Het is goed om te bewegen. Uw activiteiten mogen echter géén pijn doen.

Het is niet te voorspellen hoe het litteken er uit gaat zien. Zolang de wond niet genezen is, kunt u beter geen crèmes gebruiken. Wanneer de wond goed genezen is, kunt u het litteken insmeren met een neutrale, ongeparfumeerde vitamine-E-crème. Als u littekenproducten wilt gebruiken, overleg dan met de verpleegkundige. Het gebied rond het litteken kan anders aanvoelen of minder gevoelig zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.