Borstreconstructie na amputatie

Er zijn verschillende manieren om een borst na te maken en dit kan bij vrijwel iedere vrouw die een borstamputatie heeft gehad. Bij sommige borstreconstructies worden prothesen ingebracht. Er zijn verschillende soorten borstprothesen in verschillende maten. Een borstreconstructie kan meteen bij de amputatie, maar soms ook pas 6 tot 12 maanden na een borstamputatie of na beëindiging van eventuele nabestraling en/of chemotherapie.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Bepaalde medicijnen mag u een aantal dagen voor de borstreconstructie niet meer slikken. Als u medicatie gebruikt, moet u dit tijdens het eerste bezoek aan de plastisch chirurg melden.
  • Daarnaast moet u minstens 6 weken voor de operatie stoppen met roken. Voor operaties waarbij weefsel verplaatst wordt, is stoppen met roken een voorwaarde. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor de wond minder goed kan genezen.
  • Als u te zwaar bent, zal de plastisch chirurg u adviseren eerst af te vallen.
  • U krijgt voor de operatie een gesprek met de anesthesist over onder andere de narcose.
  • Het is handig om een pyjama met knoopjes aan te trekken, zodat de operatiewond makkelijk verzorgd kan worden.

Behandeling

Implanteren van een prothese

Als er voldoende soepele en gave huid is en de grote borstspier nog aanwezig is, kan een prothese onder deze huid en spier een nieuwe borst vormen. De arts gebruikt het litteken van de amputatie. De ingreep duurt ongeveer 1 uur en u verblijft 1 tot 5 dagen in het ziekenhuis. Deze manier kan niet altijd als u bestraald bent.

Gebruik van een spier en huid van de rug

Als de grote borstspier ook is verwijderd of als er te weinig goede huid is overgebleven, kan de plastisch chirurg met huid en spier van uw rug een nieuwe borst maken. Hierbij is ook vaak een prothese nodig. De operatie duurt gemiddeld 2 tot 3 uur en u verblijft 3 tot 10 dagen in het ziekenhuis. Deze manier geeft een litteken op uw rug die meestal onder het bh-bandje valt.

Gebruik van vet en huid van de buik

Als er op de onderbuik een huid- en vetoverschot is, kan hiermee ook een nieuwe borst gemaakt worden zonder dat er een prothese nodig is. Een nadeel is dat de buikwand hierdoor minder stevig kan worden en dat er een groot litteken op de buik komt. De buik kan ook lange tijd pijn doen. De operatie duurt ongeveer 4 tot 10 uur en vaak zijn er meerdere ingrepen nodig. U verblijft ongeveer 7 tot 15 dagen in het ziekenhuis.

Tepelreconstructie

6 tot 12 maanden na de borstreconstructie kan de tepel worden gereconstrueerd. Het reconstrueren van de tepelhof kan met huid van de lies, de oksel, de binnenzijde van het bovenbeen of de achterkant van het oor. De tepel zelf wordt meestal gemaakt van de huid rondom de tepel of van een deel van de tepel van de andere borst.

De tepelhof kan ook worden getatoeëerd op de polikliniek.

Na behandeling

Een paar dagen na de borstreconstructie worden de drains weggehaald. Eventuele hechtingen worden op het spreekuur verwijderd. U krijgt een afspraak voor een controle bij de plastisch chirurg.

De eerste 6 weken na de operatie moet u het kalm aan doen om de wond goed te laten genezen. Het kan verstandig zijn om voor de eerste tijd thuishulp te regelen. Soms is er veel tijd nodig om van de operatie te herstellen.

Een eventuele vervolgoperatie kan pas als u weer voldoende bent hersteld.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische chirurgie via 036 868 8843.