Borstsparende operatie

Een borstsparende operatie kan soms als de tumor niet te groot is ten opzichte van de borst. De kans op genezing is net zo groot als bij een borstamputatie. Omdat de kans dat de tumor in de borst terugkomt wel groter is, volgen na deze operatie altijd een aantal bestralingen. Als de tumor toch terugkomt, is het nodig om de borst alsnog helemaal te verwijderen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een operatie van borstkanker is lichamelijk niet zwaar en is ook op hogere leeftijd veilig.

Vaak wordt ook een okselklierbehandeling gedaan. Als het nodig is om de okselklieren te verwijderen, bespreekt de arts dit van tevoren met u op de polikliniek.

Voorbereiding

Voor deze operatie moet u nuchter zijn. Uw arts geeft u hierover meer informatie.

Het ontsmettingsmiddel (chloorhexidine) kan afgeven op uw kleding. Houd hier rekening mee met u kleding (BH en/of hemden).

Behandeling

Voor deze operatie krijgt u een volledige narcose. De chirurg verwijdert de tumor in uw borst, de schildwachtklier of eventueel meerdere okselklieren. De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Bestraling

Om eventuele achtergebleven kwaadaardige cellen alsnog uit te schakelen en de kans dat de ziekte terugkomt zo klein mogelijk te maken, krijgt u na een borstsparende operatie altijd 3 tot 7 weken bestraling (radiotherapie).

Na behandeling

De uitslag

Na de operatie wordt het verwijderde weefsel onderzocht onder de microsoop. Na 5 tot 7 werkdagen zijn de uitslagen van het onderzoek bekend en maken de artsen een behandelplan. Uw behandelend arts bespreekt deze met u.

Herstel 

De pijnbeleving is bij iedereen anders. Na de operatie kan een doof en prikkelend gevoel ontstaan. Meestal verdwijnt dit na een tijdje. Vooral bij het verwijderen van alle okselklieren kunt u last hebben van een vreemd doof gevoel in het okselgebied naar de achter-/binnenkant van de arm. Het gebied rond het litteken kan anders aanvoelen of minder gevoelig zijn. Zolang de wond niet genezen is, kunt u beter geen crèmes gebruiken. Wanneer de wond goed genezen is, kunt u het litteken insmeren met een neutrale, ongeparfumeerde vitamine-E-crème. Als u littekenproducten wilt gebruiken, overleg dan met de verpleegkundige.

Om de wond goed te laten genezen, is het verstandig tot 2 weken na de operatie rustig aan te doen en geen zware lichamelijke activiteiten te doen (zoals zwaar tillen). U voelt zelf het beste wanneer u weer in staat bent uw normale werkzaamheden op te pakken. Het is goed om te bewegen. Uw activiteiten mogen echter géén pijn doen.

Cosmetisch eindresultaat

De intensieve behandeling en bestraling kunnen de vorm, structuur en kleur van de borst veranderen. Het uiterlijk van uw borst kan daardoor verschillen met uw andere borst. Sommige van deze veranderingen zijn tijdelijk. Het cosmetische eindresultaat is vaak pas 6 maanden tot 1 jaar na de operatie te beoordelen. Bij blijvende opvallende afwijkingen aan de borst kan een prothese een oplossing zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.