Buikwandcorrectie

Een hangbuik kan met plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Dit heet operatie abdomino- of buikwandplastiek.

Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan is het belangrijk hierover een eerlijk verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar het wordt nooit helemaal perfect. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vergoeding

Voor een buikwandcorrectie is goedkeuring van uw verzekering noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De aanvraag hiervoor wordt door het secretariaat verzorgd. U hoeft zelf geen actie te ondernemen. Wanneer uw verzoek wordt afgewezen of u een gedeeltelijke vergoeding krijgt toegezegd, is het van belang dat u zelf contact opneemt met de verzekeringsmaatschappij. U kunt dan zelf een schriftelijk bezwaar indienen en/of een consult bij de medisch adviseur aanvragen. 

Voorbereiding

Kort voor u wordt opgenomen voor een buikwandcorrectie wordt uw algemene gezondheid onderzocht en een bloedonderzoek gedaan. Als u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine, APC en dergelijke) mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken. Daarnaast moet u tenminste 6 weken van tevoren stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Als u te zwaar bent is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen, het operatieresultaat is dan beter en het risico van infectie kleiner.

Behandeling

Een buikwandcorrectie gebeurt onder algehele verdoving of met behulp van een ruggenprik. U moet 3 tot 6 dagen in het ziekenhuis blijven. De operatie duurt ongeveer 2 uur. Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige en het onderhuidse vetweefsel. Indien uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikwand gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht. Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt. Meestal duurt dit 2 dagen. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de 'bikinilijn'.

Na behandeling

Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn, moet u de dag na de operatie strikte bedrust houden. De eerste 6 weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. Als een buikspiercorrectie niet nodig was, mag u de dag na de operatie al uit bed. Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Om de buikwand goed aan te laten liggen, moet u 6 weken een steunend korset om de buik of een pantybroekje dragen.

De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer 4 tot 6 weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten. De hechtingen worden ongeveer 2 weken na de operatie verwijderd. Als u tijdens de herstelperiode last krijgt van erge pijn, zwelling of koorts moet u contact opnemen met de plastisch chirurg.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische chirurgie via 036 868 8843.