Cardioversie

Als er sprake is van hartritmestoornissen, kan de arts een cardioversie doen. Een cardioversie is een kortdurende behandeling waarbij het verstoorde hartritme met een elektrische schok wordt hersteld. Dit gebeurt tijdens een 'roesje' zodat dit niet wordt gevoeld. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

U moet van tevoren nuchter zijn. Vanaf welk tijdstip u niet mag eten en drinken, hoort u van uw arts.

Behandeling

Er wordt een hartfilm gemaakt, infuusnaald ingebracht en bloed afgenomen. Tussen deze bloedafname en cardioversie in, kan enige tijd zitten. Als de bloeduitslagen niet goed zijn (het bloed is niet dun genoeg) kan de cardioversie niet veilig gedaan worden. De antistolling dosering wordt aangepast en er wordt een nieuwe afspraak gemaakt. Voordat de behandeling begint, moet u een eventuele gebitsprothese uit doen. U wordt door de anesthesist in een korte, maar diepe slaap gebracht (roesje). Als u na 10-15 minuten weer wakker wordt, is de cardioversie uitgevoerd en is het resultaat bekend.

Na behandeling

Na de cardioversie wordt uw hartritme, bloeddruk, ademhaling en zuurstofverzadiging in het bloed bewaakt. Wanneer u weer goed aanspreekbaar bent, mag u eten en drinken. Als de controles stabiel blijven, mag u na ongeveer 1-2 uur weer naar huis. U kunt de rest van de dag nog moe zijn. Een cardioversie is niet altijd succesvol. De cardioloog bespreekt dan samen met u wat er verder mogelijk is.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 036 868 87 19.