Darmoperatie bij darmkanker

Met een darmoperatie bij darmkanker wordt de tumor in de darm verwijderd. Dit kan zowel gericht zijn op genezing (curatief), als bedoeld zijn om klachten te verminderen (palliatief).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Voor deze operatie krijgt u een volledige narcose en een antibiotica.

Vaak gebeurt deze operatie als kijkoperatie. Doordat er geen grote wond is, gaat het herstel sneller dan bij een ‘open buik’ operatie.

De chirurg maakt een sneetje in de buikwand waardoor CO2-gas wordt geblazen. Dit onschadelijke gas zorgt voor afstand tussen de buikwand en de organen waardoor er voldoende ruimte en zicht is om te opereren. Daarna maakt de chirurg 3 tot 6 kleine sneetjes en brengt hierdoor dunne buisjes in waar de chirurgische instrumenten doorheen gaan. De chirurg maakt het noodzakelijke stuk darm of de hele dikke darm los en verwijdert deze door nog een grotere snee. Ook verwijdert de arts wat gezond weefsel en een deel van de lymfeklieren. Aan het eind van de operatie worden de 2 uiteinden van de darm weer aan elkaar vast gemaakt. Dit heet een anastomose.

Het verwijderde weefsel gaat naar de patholoog-anatoom voor onderzoek naar de grootte van de tumor en eventuele uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Na behandeling

Eventueel krijgt u een (tijdelijke) stoma (kunstmatige uitgang voor ontlasting) of pouch (reservoir voor ontlasting).

Kort na de operatie kunt u door het gebruik van het CO2-gas een prikkelend gevoel in de schouder hebben. Dit verdwijnt vanzelf weer. De arts en de coloncare verpleegkundige bespreken met u het resultaat van de operatie, de uitslag van het weefsel onderzoek en hoe uw behandeling verder gaat.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.