Dichtbranden bloedvaatje in de neus

Het dichtbranden van een bloedvaatje biedt vaak een oplossing voor regelmatige (heftige) bloedneuzen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Verdoving

Van binnen is de neus gevoelig en soms nauw. Door de bloedingen is het slijmvlies dikker geworden. Om de binnenkant van de neus goed te kunnen bekijken, moet de dikte van dit slijmvlies verminderen. De arts doet dit met watjes, gedoopt in een vloeistof die het slijmvlies verdoofd en de dikte van het slijmvlies vermindert. 

Het inbrengen van de watjes doet geen pijn, maar kan een kriebelig, vreemd gevoel en een vieze smaak geven. Het slijmvlies dat met de verdovingsvloeistof in aanraking komt, raakt verdoofd. Soms loopt de verdovingsvloeistof via de neus in de keel, zodat ook de keel verdoofd wordt. De keel voelt dik aan, maar is niet gezwollen. U kunt normaal slikken en ademen. Vaak zijn ook de boventanden en het gehemelte een tijdje gevoelloos. Het inbrengen van de watjes duurt een paar seconden.

Na ongeveer 15 tot 30 minuten is de verdoving ingewerkt. U mag wachten in de wachtkamer. Door de watjes in uw neus, kunt u even niet door de neus ademen. U kunt dan door uw mond ademen. Na de inwerktijd van de verdoving, haalt de arts de watjes uit de neus.

Onderzoek

Eerst onderzoekt de arts de binnenkant van uw neus met eventueel een dun kijkbuisje. Daarna begint de behandeling. De arts brand het bloedvaatje dicht met een klein ‘soldeerboutje’. Houd uw hoofd hierbij helemaal stil.

Behandeling bij kinderen

Bij jonge kinderen gebeurt deze behandeling onder een kortdurende narcose.

Na behandeling

  • U kunt na deze behandeling op eigen gelegenheid naar huis.
  • De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken.
  • U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben. Hiervoor mag u paracetamol innemen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.