Dichtmaken van een gaatje in het trommelvlies (Myringoplastiek)

Een myringoplastiek is een operatie voor het dichtmaken van een gaatje in het trommelvlies. De arts haalt voor het herstellen van het trommelvlies een klein stukje fascie achter het oor weg. Dit is bekleding van een spier en wordt als transplantaat gebruikt om het gaatje dicht te maken. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Tijdens deze operatie constateert de arts soms ook slijtage van de gehoorbeentjes. De arts kan dit tijdens dezelfde operatie herstellen. 

Voorbereiding

 • Voor deze behandeling krijgt u een volledige narcose. Vaak krijgt u daarom eerst een onderzoek voorafgaand aan de operatie (preoperatief onderzoek).
 • De (KNO-)arts bekijkt samen met u of het nodig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen voor de operatie.
 • Uw arts vertelt u hoe lang van tevoren u moet stoppen, als dit nodig is. Dit bepaalt uw arts op basis van het type bloedverdunner dat u gebruikt.
 • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Uw arts geeft u hierover informatie en uitleg.

Behandeling

De operatie gaat via de gehoorgang of via een huidsnede achter het oor.

Voor het herstellen van het trommelvlies wordt een klein stukje fascie achter het oor weggehaald. Dat is de bekleding van het spierweefsel en wordt als transplantaat gebruikt. Als het trommelvlies erg dun is en de neiging heeft om naar binnen te zakken, kan het worden verstevigd met kraakbeen uit uw oorschelp. Behalve een littekentje achter de oorschelp is hiervan niets te zien. Het nieuwe trommelvlies wordt van onder en boven gesteund door zelfoplossende sponsjes.

Na de operatie krijgt u soms een oortampon in de gehoorgang. Uw oor wordt verbonden met een drukverband. Een eventuele huidsnede wordt gesloten met zelfoplossende hechtingen.

De kans dat het gaatje helemaal dicht gaat ligt tussen de 80 en 90%. Als er nog een klein gaatje over is gebleven, kan de operatie worden herhaald.

Opname

Voor deze operatie wordt u 1 tot 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Na behandeling

 • Na de operatie mag u absoluut geen druk op het oor hebben. Dat betekent dat u niet mag snuiten of persen en geen zware dingen mag tillen. Als u moet niezen, doe dit dan met uw mond open.
 • Tot aan de controle op de polikliniek moet uw oor helemaal droog blijven. U mag dus niet uw haar wassen en mag alleen heel voorzichtig douchen en baden.
 • 1 dag na de operatie kunt u wat duizelig zijn. Deze klachten gaan meestal vanzelf weer over als u rustig in bed blijft liggen.
 • Door de zelfoplossende sponsjes en het operatievocht in het oor, is uw gehoor de eerste weken na de operatie slecht. Meestal zelfs slechter dan voor de operatie.
 • U kunt allerlei krakende en soppende geluiden in uw oor horen. Doordat het vocht en de zelfoplossende sponsjes vanzelf verdwijnen, komt uw gehoor langzaam weer terug en verdwijnen deze geluiden.
 • U mag de eerste 4 weken niet sporten of zwaar tilwerk verrichten.
 • U mag de eerste 6 weken niet zwemmen en niet in het vliegtuig.
 • U krijgt meestal een recept mee voor oordruppels om te voorkomen dat het oor ontstoken raakt. U kan pas beginnen met druppelen als de KNO-arts het tamponnetje uit het oor verwijderd heeft (meestal na 1 week).
 • U krijgt meestal een recept mee voor zalf om op de littekens achter het oor te smeren, om te voorkomen dat de wond ontstoken raakt en zodat de hechtingen sneller oplossen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 86 88 821.