Dubbel J-catheter inbrengen en verwijderen

Als de urine niet goed afloopt naar de blaas kan een dubbel J-catheter nodig zijn. Dit is een inwendig slangetje in de urineleider dat de doorgang van de nier naar de blaas openhoudt waardoor de urine van de nier naar de blaas stroomt.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vaak is dit een tijdelijke oplossing totdat de vernauwing of belemmering over is. Als de vernauwing of belemmering niet is te verhelpen, kan een dubbel J-catheter een definitieve oplossing zijn.

Behandeling

Plaatsen

Het plaatsen van een dubbel J-catheter gebeurt op de operatiekamer met een roesje of onder algehele narcose. Het inbrengen gaat via de plasbuis en de blaas.

Verwijderen

Het verwijderen van de dubbel J-catheter gebeurt tijdens een cystoscopie (kijkonderzoek van de blaas met een dun hol buisje door de plasbuis). Hierbij zit u met een ontbloot onderlichaam op de onderzoeksstoel. De uroloog bekijkt met de cystoscoop de binnenkant van de blaas en ziet op de monitor waar de dubbel J-catheter ligt. Een dun slangetje met een grijpertje (paktang) wordt gebruikt om het uiteinde van de dubbel J-catheter vast te pakken en samen met de cystoscoop voorzichtig naar buiten te trekken. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar het is niet pijnlijk.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.