Duimgewricht vastzetten (artrodese)

Bij deze ingreep wordt het basisgewricht van de duim vastgezet. Deze methode is vooral geschikt bij zwaar lichamelijk werk. Ook mensen met weke delen reuma zoals Systemische Lupus Erythomatosis (SLE) komen in aanmerking voor een artrodese.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Deze methode is meestal niet de eerste keus.

De voordelen 

  • Doordat we uw gewricht verstijven, kunt u uw duim weer zwaar belasten. Uw duim is stabiel.
  • Korte nabehandeling (ongeveer 6-8 weken).

Nadelen 

  • Uw duim is minder beweeglijk. U kunt uw duim minder goed tegenover uw pink plaatsen.
  • Er bestaat een kans dat uw bot niet vastgroeit.
  • U kunt last hebben van het materiaal waarmee het bot is vastgezet.
  • U heeft meer kans op artrose in het gewricht dat onder het basisgewricht ligt.

Voorbereiding

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg.

Belangrijk om vooraf te regelen!

  • De eerste 3 maanden na de operatie kunt u zelf nog niet alles in huis doen. Het is daarom verstandig om eventueel vooraf hulp in huis te regelen.
  • Omdat er een kans is op het ontwikkelen van CRPS (vegetatieve ontregeling) adviseren we u om vitamine C 500 mg te slikken. U start hier 5 dagen voor de operatie mee en u gebruikt de vitamine C ten minste 50 dagen, tijdens de herstelperiode. U kunt de vitamine C bij de drogist kopen.
  • Het is verstandig om voor de operatie paracetamol-tabletten en eventueel een NSAID-er (bijvoorbeeld Ibuprofen, Voltaren of Naproxen) in huis te halen voor eventuele pijn na de operatie.
  • U mag na de operatie niet zelf naar huis rijden of zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U mag ook niet alleen naar huis gaan met de taxi of het openbaar vervoer. Het is daarom belangrijk dat u van tevoren het vervoer naar huis regelt.

Behandeling

Artrodese is de techniek waarbij het duimbasis gewricht wordt vastgezet. Het gewricht wordt in een zo gunstig mogelijke stand vastgezet met een klein plaatje en schroef.

Na behandeling

Na de operatie krijgt u gips. Dit moet een week blijven zitten. Na 1 week wordt de gipsspalk vervangen door een vlinderspalk. Dan start u ook met handtherapie onder begeleiding van een handtherapeut. Na 4 weken mag u de vlinderspalk overdag steeds minder gaan dragen. Wel moet u de vlinderspalk in principe nog drie maanden
’s nachts dragen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8850.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.