(Echogeleide) Sclerocompressie therapie

Sclerocompressie therapie is een behandeling voor spataderen waarbij een scleroseervloeistof een steriele ontsteking veroorzaakt aan de binnenkant van de vaatwanden waardoor deze verkleven en de spatader dichtplakt. Soms gebruikt de arts hierbij een duplexapparaat om de spataderen in beeld te brengen zoals bij een echo.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Op de dag van de behandeling krijgt u een verbandkous aangemeten.

Behandeling

De arts brengt eerst het te behandelen bloedvat in beeld met het duplexapparaat. U staat hierbij rechtop. De arts tekent de plek waar u de prik zult krijgen met een stift op uw been. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel. De arts prikt een naald in de ader en spuit een aantal milliliters schuim in het bloedvat. Met een echogeleiding controleert de arts met het duplexapparaat of de naald op de goede plek zit en of het schuim goed verspreidt. Bij behandeling van meerdere spataderen herhaalt de arts de procedure een aantal keer.

Na behandeling

  • Om te zorgen dat de wanden goed kunnen verkleven, moet er na de behandeling druk blijven op het behandelde vat. Dit kan met de verbandkous die u krijgt aangemeten. Soms krijgt u zwachtels.
  • Vermijd de eerste week na de behandeling intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u weer uw normale activiteiten hervatten.
  • Meestal heeft u na deze behandeling geen pijn. Neemt contact op met de spataderkliniek als u (aanhoudende) pijn in uw been heeft of als het behandelde been rood wordt of opzwelt.
  • Behandeling van spataderen voorkomt het eventuele ontstaan van nieuwe spataderen niet.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de Spataderkliniek via 036 868 92 72 of de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.