Endoprothese voor aneurysma van de buikslagader

Een endoprothese is een opgevouwen prothese die via de slagader in de lies naar het aneurysma gaat en daar wordt uitgevouwen. Deze behandeling heet een EVAR, EndoVascular Aneurysm Repair.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Bij een EVAR wordt er via de slagaders in beide liezen een endoprothese in de aorta geplaatst. De operatie gebeurt in de operatiekamer en u wordt daarbij meestal onder algehele narcose gebracht. De operatiewond bestaat uit twee prikgaatjes in de liezen, of twee sneden in de liezen (4-5cm in lengte).

Tijdens de operatie worden röntgenstralen gebruikt om de precieze plaats van de endoprothese te bepalen. Daarnaast zal er ook contrastmiddel in de bloedvaten gebruikt worden.

Bij de meeste EVAR operaties wordt de stent onder de slagaders naar de nieren geplaatst. Soms zijn zijtakken van de stent in de slagaders naar de nieren, darmen en lever noodzakelijk. Dit bespreekt de vaatchirurg met u. 

Na behandeling

Meestal blijft u na de operatie 1 nacht op de afdeling vaatchirurgie. U mag enkele uren na de ingreep weer rustig in beweging komen.

Als er geen complicaties zijn opgetreden mag u de volgende dag naar huis. U krijgt dan na 6 weken een afspraak op de poli.

De eerste week thuis moet u rustig aan doen met de wonden in de lies.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.