Endoveneuze behandeling van spataderen

Deze behandeling is geschikt voor grote, niet te kronkelig lopende spataderen. De spatader kan van binnenuit dichtgebrand worden met laserlicht of radiofrequente stroom.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Het verwijderen van de kleefstrips die u op uw been krijgt, kan pijnlijk zijn bij beharing, scheer daarom voor de behandeling uw been.
  • Smeer voor de behandeling geen crème of zalf op uw been.
  • Geef het vooraf aan als u moeite heeft met stil liggen.
  • Autorijden kan door het verband lastig zijn, zorg daarom dat iemand u naar huis brengt.

Behandeling

Deze behandeling gebeurt op de polikliek met een plaatselijke verdoving. Voorafgaand aan de behandeling controleert de arts met een duplexapparaat die de spataderen in beeld brengt zoals bij een echo of de behandeling kan. Soms zijn de spataderen sinds het vorige onderzoek veranderd, waardoor de therapie minder geschikt is of niet kan. 

Als de behandeling door kan gaan, tekent de arts met speciale stift op uw been waar de draad ingebracht zal worden. Dit gebeurt terwijl u staat. Daarna mag u op de behandeltafel gaan liggen in een houding die u een half uur tot uur aanhoudt.

De arts prikt een naald in de ader en schuift hierdoor de benodigde katheter en draad in de ader. Door de verdoving doet dit geen pijn, maar u kunt het opschuiven van de katheter soms wel voelen. Daarna schroeit de arts de spatader van binnenuit dicht met laserlicht.

Na behandeling

  • Na de behandeling krijgt u een verbandkous om uw been. Deze kous moet u 2 dagen continu dragen en daarna nog 5 dagen alleen overdag. 
  • Gedurende 1 tot 2 weken na de behandeling kunt u een trekkend gevoel hebben in uw been. Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken.
  • Vermijd de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen en til geen zware voorwerpen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de Spataderkliniek via 036 868 92 72 of de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.