Ganglion van Gasserblokkade (Sweet procedure)

Bij aangezichtspijn (trigeminus neuralgie) kan een blokkade van de ganglion van Gasser zenuwknoop de pijn bestrijden. Deze behandeling verwarmt de zenuwknoop met stroom wat de zenuwen beschadigt, waardoor pijnprikkels minder goed doorkomen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De ganglion van Gasser zenuwknoop ligt naast de hersenstam en hierin komen 3 zenuwtakken van de nervus trigeminus samen die zorgen voor het gevoel in het gezicht. Elke tak van deze zenuw verzorgt het gevoel van een deel van het aangezicht. De bovenste tak (nervus opthalimicu) zorgt voor het gevoel in het voorhoofd en het oog. De middelste tak (nervus maxillaris) zorgt voor het gevoel in de bovenkaak en neus. De onderste tak (nervus mandibularis) zorgt voor het gevoel in de onderkaak.

Afhankelijk van de klachten worden 1 of meerdere van de 3 zenuwtakken behandeld.

Voorbereiding

Voor deze behandeling moet u nuchter zijn.

Behandeling

Met röntgenfoto’s brengt de arts heel voorzichtig een naald in onder het jukbeen in de buurt van de ganglion van Gasser zenuwknoop. Met contrastvloeistof en een klein elektrisch stroompje controleert de arts of de naaldpunt op de juiste plek zit. Daarna krijgt u een korte sedatie (roesje) waarbij u een paar minuten slaapt.

De arts verwarmt de naaldpunt en onderbreekt hiermee de dunne zenuwvezels van de zenuwbaan die de pijnsignalen doorgeven. De dikke zenuwvezels blijven in tact waardoor de zenuwknoop verder normaal blijft functioneren. De behandeling duurt ongeveer een half uur. Na de behandeling blijft u minimaal 2 uur op de afdeling. Als alles goed gaat, mag u in overleg met de arts naar huis.

Na behandeling

Na de behandeling kunt u niet zelfstandig naar huis, zorg daarom dat iemand u naar huis brengt.

Na 6 tot 8 weken is het resultaat van de behandeling te beoordelen. Hiervoor krijgt u een controleafspraak.

Soms is aanvullende behandeling nodig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijnbestrijding via 036 868 86 31