Gastric bypass (maagverkleining met omleiding)

De meest uitgevoerde maagverkleinende operatie is een gastric bypass. Bij de maagverkleining met darmomleiding (gastric bypass) wordt er niets van de maag of van de darmen weggenomen, maar wordt met een kijkoperatie de maag opgedeeld in een mini-maagje en de rest van de maag. Het mini-maagje wordt aangesloten op de dunne darm. Alles wat u eet, komt in het mini-maagje terecht en gaat direct naar de dunne darm. De rest van de maag wordt op deze manier overgeslagen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het mini-maagje zit snel vol waardoor een verzadigingsgevoel ontstaat. De voeding kan vervolgens niet snel verder omdat de dunne darm geen grote hoeveelheden voeding in één keer kan verwerken. Zo wordt u gedwongen te eten met de snelheid van de dunne darm: kleine beetjes, langzaam aan en goed gekauwd. Het leeg blijven  van de rest van de maag zorgt ervoor dat er minder honger wordt opgewekt door het uitblijven van de stimulatie van het zogenoemde hongerhormoon. De maagomleiding en verkorting van de dunne darm zorgt ervoor dat het lichaam slechts een deel van het voedsel opneemt. Het gevolg is dat na de ingreep sneller gewichtsverlies optreed.

Voordelen

  • Minder hongergevoel, minder kunnen eten en sneller verzadigd
  • Snel gewichtsverlies
  • Een positief effect op verschillende co-morbiditeiten, zoals diabetes mellitus type 2, slaapapneu en een te hoge bloeddruk
  • Operatie is omkeerbaar mocht dit nodig zijn
  • Kwaliteit van leven verbetert sterk

 

Nadelen

  • Anders en bewuster eten doordat het lichaam minder voedingsstoffen kan verwerken en opnemen
  • Vitaminetekorten, waarvoor levenslang dagelijks multivitaminen geslikt moeten worden
  • Levenslang regelmatig bloed prikken om de vitaminewaarden te controleren
  • Veel en snel afvallen kan leiden tot veloverschot

Behandeling

Tijdens de gastric bypass wordt in het bovenste gedeelte van de maag een mini-maagje gecreëerd door deze van de rest van de maag los te maken (maagverkleining) en aan te sluiten aan de dunne darm (bypass). Daarna wordt een verbinding gemaakt tussen het stuk van de darm waar de verteringssappen in komen en de rest van de dunne darm. De kijkoperatie gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer 45 minuten.

Animatiefilmpje van de gastric bypass

Na behandeling

De gastric bypass is de meest uitgevoerde en meest effectieve maagverkleinende operatie. De  gastric bypass heeft een zeer gunstig effect op diabetes mellitus (suikerziekte). Dit heeft te maken met het feit dat de voeding via de omleiding niet alleen de rest van de maag overslaat, maar ook de twaalfvingerige darm.
Na de gastric bypass is het belangrijk om de rest van uw leven dagelijks een speciale multi-vitamine te gebruiken om het tekort aan vitamines uit de beperkte voeding aan te vullen. Wij adviseren na de operatie de WLS Subliem GBP formule te gebruiken. WLS staat voor Weight Loss Surgery. De samenstelling hiervan is niet te vergelijken met een normale multi-vitamine en is speciaal samengesteld voor na de gastric bypass operatie. Na de operatie zal regelmatig het bloed gecontroleerd worden ter controle van de vitaminen-, mineralen- en eiwit-waarden.

Contact

Heeft u een verwijzing van de huisarts gekregen en is deze digitaal verstuurd naar ons? Dan nemen wij contact met u op; u hoeft ons niet zelf te bellen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling bariatrie via telefoonnummer 036 868 93 34. In de ochtend zijn wij bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur en in de middag tussen 13.30 en 14.30 uur.