Gehoorgang verwijding (meatoplastiek)

Een gehoorgang verwijding verhelpt een smalle ingang van het oor. Dit kan aangeboren zijn of ontstaan door ontstekingen of verdikking van weefsels. Een operatie is te overwegen als dit zorgt voor terugkerende infecties of een chronische infectie, verstopping van het oor door ophoping van oorsmeer of als het aanbrengen van een hoorapparaat hierdoor niet lukt.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Verdoving

U krijgt voor deze operatie meestal een plaatselijke verdoving, maar u kunt ook een algehele narcose krijgen. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u enkele prikken aan de achter- en voorzijde van uw oor. Dit is iets gevoelig. Daarna is de ingreep niet gevoelig meer.

Operatie

De operatie verruimt de ingang van uw gehoorgang. Dit deel van de gehoorgang is opgebouwd uit huid en kraakbeen. Tijdens de operatie wordt een deel van het kraakbeen verwijderd om de ingang van uw oor ruimer te maken. De gemaakte snee wordt gehecht met zelfoplossende hechtingen. Aan het eind van de ingreep krijgt u een tampon met zalf in uw gehoorgang.

Duur opname

Gehoorgang verwijding is een dagbehandeling. De operatie duurt ongeveer 3 kwartier.

Na behandeling

  • Door de tampon hoort u tijdelijk minder. De tampon wordt na 5 tot 7 dagen verwijderd op de polikliniek.
  • De meeste mensen hebben na deze ingreep weinig pijn. Als u wel pijn heeft, kunt u paracetamol als pijnstiller gebruiken.
  • Het geopereerde oor moet een paar dagen droog blijven.
  • Zodra u zich ertoe in staat voelt, mag u weer werken. Meestal is dit binnen een paar dagen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.