Hartkatheterisatie

Bij hartkatheterisatie worden dunne slangetjes van enkele millimeters dik (katheters) gebruikt om via de bloedvaten in het lichaam bij het hart komen.

De cardioloog kan een hartkatherisatie als onderzoek gebruiken maar ook als behandeling, zoals een dotterbehandeling of ablatie.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

U wordt op de dag van de hartkatheterisatie opgenomen op de verpleegafdeling Cardiologie van het Flevoziekenhuis. Houdt u er rekening mee dat u een nacht in het ziekenhuis blijft. Soms kunt u nog dezelfde dag naar huis.

Nuchter zijn

U kunt voor de hartkatheterisatie nog eten en drinken; houd er rekening mee dat dit geen vette maaltijd is. Uw medicatie mag u innemen met water.

Medicatie

Indien u medicatie gebruikt, krijgt u van de arts uitleg of u deze wel of niet voor het onderzoek mag innemen.

Behandeling

Nadat u zich gemeld heeft, krijgt u een infuusnaald ingebracht en een hartfilmpje. U wordt in uw eigen bed of in een rolstoel naar de katheterisatiekamer gebracht.

De behandeling start met een plaatselijke verdoving. Tijdens de behandeling blijft u bij bewustzijn en gaat u niet onder narcose. De plek van verdoving kan in de lies, de pols of de hals zijn. Dit hangt af van waar de katheter in het lichaam wordt gebracht.

Daarna prikt de arts een ader of slagader aan om de katheter in te brengen. Om te zorgen dat het gaatje open blijft, zet de arts er een hulsje in. Via dat hulsje schuift hij of zij eerst een draad naar binnen. De katheter wordt daar overheen geplaatst. De cardioloog schuift zo de katheter via de bloedvaten naar het hart. De katheter is dunner dan de bloedvaten. Het bloed kan er daardoor langs blijven stromen. Wanneer de cardioloog met de katheter bij het hart is, kan hij of zij onderzoeken doen of direct behandelen.

Er zijn verschillende soorten katheters voor de verschillende onderzoeken of behandelingen. Het is in principe pijnloos, want de bloedvaten zijn van binnen gevoelloos. Sommige patiënten voelen een onaangenaam of kriebelend gevoel. De prik van de verdoving kan wel pijnlijk zijn. Tijdens de behandeling worden de bloeddruk, de hartslag en het hartritme (hartfilmpje) continu in de gaten gehouden. Een hartkatheterisatie duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

Na de behandeling wordt u door een verpleegkundige opgehaald en naar de afdeling gereden. U mag dan weer eten en drinken.

Na behandeling

Als de behandeling via de lies is uitgevoerd, heeft u een aantal uren bedrust waarbij u plat ligt. Het been met het drukverband moet stil blijven liggen. Het drukverband wordt na 4 tot 6 uur verwijderd. Na verwijdering van het verband controleert de verpleegkundige het wondje. Als dat er goed uitziet, mag u weer opstaan en lopen. Na een procedure via de pols mag u tijdelijk uw arm niet gebruiken. Er wordt een band met bepaalde druk aangelegd die na 4 uur door de verpleegkundige wordt verwijderd.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 036 868 87 19.