Hartklepoperatie

Een hartklepoperatie kan nodig zijn als een hartklep lekt en/of vernauwd is. Dan kan het zijn dat de hartklep vervangen of gerepareerd wordt. Het repareren van de hartklep heeft minder kans op complicaties dan het vervangen van een hartklep, daarom is dat de eerste keuze. Bij het repareren van de klep probeert de arts deze zo goed mogelijk in de oorspronkelijke vorm terug te brengen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Reparaties aan de hartklep

  • verwijderen van verkalkingen
  • losmaken van vergroeide hartkleppen
  • het verkleinen van een uitgerekte klepring
  • herstellen van uitgezakte klepslippen 
  • oprekken van een vernauwde klep met een ballonnetje

Vervangen hartklep

Een hartklep vervangen gebeurt meestal met een openhartoperatie. Toch is het steeds vaker mogelijk om dit met een kleinere, minder ingrijpende operatie te doen. De meest gebruikelijke toegang is de liesslagader. Het kan ook via de slagader onder het sleutelbeen, direct via de punt van het hart of via een kleinere opening van het borstbeen.

Bij het vervangen van de hartklep zijn er 2 mogelijkheden: een mechanische klep (gemaakt van duurzaam materiaal: kunststof, metaal of koolstof) of een biologische klep (gemaakt van dierlijk materiaal of het zijn donorkleppen van mensen). Ieder klep heeft zijn voor- en nadelen. Samen met uw arts maakt u de keuze die het beste bij u past.

Vervangen aortaklep via kleinere opening

Bij sommige ingrepen aan de hartklep is het mogelijk om het hart te bereiken via een kleinere opening. De meest gebruikelijke toegang is de liesslagader. Andere mogelijkheden zijn via de slagader onder het sleutelbeen, direct via de punt van het hart of via een kleinere opening van het borstbeen. Bij deze behandeling wordt de oude klep eerst met een ballonnetje opgerekt en opzij gedrukt. Daarna wordt de biologische opgerolde klep via een katheter in de oude klep gebracht en ontplooid.

Niet voor iedereen geschikt

Deze behandeling is niet voor iedereen geschikt. Omdat de ingreep nog niet zo lang uitgevoerd wordt, zijn de gevolgen op de lange termijn nog niet duidelijk. Het vervangen van de aortaklep via de lies of het sleutelbeen duurt meestal 2 tot 3 uur, soms langer. In totaal duurt de ziekenhuisopname 5 tot 10 dagen. Het herstel hangt onder andere af van de conditie en de leeftijd. 

Voorbereiding

Als u een hartklepoperatie krijgt, heeft u van tevoren een aantal onderzoeken. Alle medische en verpleegkundige gegevens die nodig zijn voor de hartklepoperatie worden dan vastgelegd. Tijdens de operatie bent u extra gevoelig voor infecties. Een bezoek aan de tandarts of kaakchirurg kan nodig zijn om het gebit en tandvlees te controleren op ontstekingen.

In principe wordt u een week voor de operatie gebeld om de dag van de opname met u af te spreken. 

Behandeling

De chirurg opent het borstbeen en duwt de ribben opzij. Om ervoor te zorgen dat de operatie goed kan worden uitgevoerd, wordt het hart stilgelegd. Een hart-longmachine neemt het werk van het hart direct over. Zodat het bloed blijft stromen en het zuurstof goed kan worden opgenomen.

Als het hart stilstaat, opent de chirurg het hart om de klep die hij gaat opereren te bekijken. Als het om de aortaklep gaat, opent hij de grote lichaamsslagader (aorta). Pas dan neemt hij de definitieve beslissing over de klepoperatie die nodig is. De arts verwijdert de afwijkende klep en plaatst de klepprothese. Die heeft meestal een ring van metaal en textiel. Daar kan de chirurg de hechtingen doorheen steken en de klep rondom vastzetten op de plaats van de verwijderde hartklep.
Als de chirurg klaar is met de klepoperatie leidt hij het bloed door de kransslagaders, waardoor het hart weer begint te kloppen. De werking van de hart-longmachine neemt geleidelijk af, totdat het hart helemaal op eigen kracht zijn werk kan doen. De chirurg brengt vervolgens de hechtingen in het hart aan. Als laatste hecht hij het borstbeen met dun metaaldraad of ander hechtingsmateriaal weer aan elkaar.

De operatie duurt gemiddeld 3 tot 5 uur. Zo lang u onder narcose bent, wordt uw ademhaling nog ondersteund met een beademingsmachine. Afhankelijk van uw conditie en de ingreep zelf, kan dit een paar uur duren. 
Soms is het mogelijk om de openhartoperatie via een kleinere snee op het borstbeen of via een kijk-operatie uit te voeren. Of dit in uw situatie kan, bepaalt de arts. 

Na behandeling

Na de operatie wordt u wakker op de intensive care (IC). Meestal ligt u één dag op de intensive care, bij gecompliceerde operaties kan dit langer duren.

Fysiotherapie

Na de operatie komen de fysiotherapeuten van het Flevoziekenhuis bij u langs om tips te geven voor uw herstel. De fysiotherapeuten helpen met het mobiliseren en doen samen met u ademhalingsoefeningen. Ook is het verstandig om na uw operatie hartrevalidatie te volgen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 036 868 87 19.