Hemicolectomie links

Als een gezwel zich in de linker helft van de dikke darm (colon descendens) bevindt, is het noodzakelijk het laatste gedeelte van het colon transversum en het colon descendens te verwijderen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Deze ingreep kan via een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd. Dit houdt in dat via een aantal sneetjes in uw buikwand (o.a. via de navel) een geavanceerde camera en een aantal lange, smalle werkinstrumenten ingebracht worden. Dat betekent dat het losmaken van de darm geheel in de buikholte plaats vindt. Door middel van een kleine snee wordt het aangedane darmdeel verwijderd. Daarna worden de beide delen van de darm weer aan elkaar gezet. 

Bij een kwaadaardige tumor wordt ook het deel van de ophangband waar de bloed- en lymfvaten in lopen verwijderd, die horen bij het deel van de darm waarin de tumor zit. Hierna wordt een verbinding gemaakt tussen het dwarsliggende deel van de dikke darm (colon transversum) en het sigmoïd met een speciaal nietapparaat. Het sigmoïd is het laatste deel van de dikke darm, dat overgaat in de endeldarm.

Tijdens de kijkoperatie kan de arts alsnog besluiten om een openbuikoperatie (laparotomie) te doen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.